Spørgsmål til Lars Jørgensen | D-bedre.dk
D'bedre - byg med omtanke
   ≡ 


 
Spørgsmål til Lars Jørgensen
om det at bygge med omtanke
og med hensyntagen til miljøet

For at indsnævre søgning, kan der indtastes indtil 3 søgeord, adskilt af mellemrum
- eller vis alle spørgsmål og svar.

Annonce

Viser alle 154 spørgsmål...

Efterisolering af gulve

? Kære Lars,

Vi bor i en ældre ejendom fra midten af 1800 tallet, som er solidt bygget. Gulvet i vores stue er uisoleret. Gulvet er lagt på svære bjælker, som er klodset op med mursten, der ligger direkte på jorden. Der er ikke og har ikke været udluftning til det fri. Fra gulv til den bare jord er der i størrelsesorden 30 cm.

Det betyder at det ikke er muligt at efterisolere uden at parketgulvet skal fjernes. Vi er tidligere blevet frarådet at blæse rockwool eller flamingo granulat ind under gulvet, pga. risiko for råd. Vi er nu til gengæld blevet anbefalet at blæse perlit ind under gulvet. Vil en sådan løsning efter din mening sikre os mod råd, og har du et bud på hvad en sådan løsning måtte koste pr m2.? Stuen er på ca. 40 m2.

Med venlig hilsen
Ivan Nygaard


! Hej Ivan

Jeg er generelt bekymret over at fylde noget ind, når der ingen ventilation er.

Perlite, leca og polystyrengranulat er dog bedre end andet, fordi materialerne er uorganiske, ikke suger fugt og den smule ventilation der altid vil forekomme ikke bliver hindret i væsentlig grad.

Lars

Lydisolering

? Hej Lars,

Vi er flyttet ind i nogle nye kontorer, desværre viser det sig at der er rigtig lydt. Det er tidligere et stort rum som er delt op i fem mindre med gipsvægge. Væggene er enkeltlag gips med hulrum i mellem. Jeg ved at den rigtige konstruktion er dobbelt plader med mineraluld i hulrummet. Men det kan ikke lade sig gøre, da jeg så får problemer med alle stikkontakter, dørkarme m.m. og vi desuden lige har malet alle væggene og ikke har lyst til at male det hele om igen.

Hvad kan man gøre for at dæmpe lyden fra de omkring liggende lokaler?
Kan man bore hul i toppen af væggen og fylde flamingo kugler i hulrummet?
Vil det støj dæmpe?
Eller findes der et materiale som man kan monterer på væggene?

M.v.h. Kenneth


! Hej Kenneth

Du kan blæse papiruld ind i væggene fra et hul i toppen. Det er der lidt mere vægt i end polystyren.

Du har ret i at det havde været godt med to plader på hver side, ligesom det ville være godt hvis pladerne var sat op på to uafhængige skeletter.

Du kan regulere akustikken ved at opsætte akustikplader af gips fra www.danogips.dk eller www.gyproc.dk, træbeton eller lignende på vægge eller loft og det kan også have en effekt på lydgennemgangen til naborum.

Lars

Tagmembran

? Hej Lars

Jeg har tænkt mig at bygge et bjælkehus med flat græstag. Findes der en membran der kan holde vandet borte og samtidig ånde?

Jeg tænkt at bruge papirisolering klods op ad bjælkerne. Er det smart eller skal der være et mellemrum til ventilering?

Mvh Allan


! Hej Allan

Nej, du kommer til at lægge en tæt tagpap eller lign.

Ja, du bør ventilere.

Lars

Uønskede duer

? Hej Lars

Jeg får hver morgen en flok duer på taget. Det er min hund ikke så glad for.

Kan jeg gøre et eller andet så de flyver et andet sted hen?

Hilsen Knud


! Hej Knud

Der findes et system med nogle små pigge/tråde der generer duerne til ikke at sætte sig. Du kan måske finde et firma lokalt som kan hjælpe dig med at opsætte dette system.

Lars

Badeværelsesgulv i etage adskillelse

? Hej Lars

Ang. badeværelsesgulv i etageadskillelse. Vil bare høre om der er et alternativ til LITEX plader, som jo er vanvittig dyre.

På forhånd tak og med venlig hilsen
Thomas P. Graugaard


! Hej Thomas

I et etagedæk af træ kan man støbe i "svalehaler", men det er som regel dyrere og man kan lægge fliser på krydsfiner, men den løsning er efter min mening ikke optimal og ellers er der vel kun vinyl-løsninger tilbage.

Lars

Vandskuring

? Goddag Lars.

Vi er igang med en større modernisering af vores hus. I dag har vi savsmulstapet men sådan skal det ikke være fremover. Vi vil have det hele vandskuret. Når tapeten kommer ned er der gasbeton, hvordan vandskurer jeg det.

Hvordan skal blandingen være. Jeg har spurgt og spurgt og jeg har fået så mange forskellige spørgsmål, at næsten har opgivet for svaret har ikke været ens.

Hjælp mig.

Venlig hilsen
Karen G. Pedersen, Gedved


! Hej Karen

Du skal bare spørge din leverandør f.eks www.kalk.dk (Jurakalk). Du kan også bruge lermørtel fra Lerstensfabrikken. Kontakt Per på 2634 6515.

Lars

2 stk havemure

? Jeg så med interesse et af dine programmer hvor du viste hvordan man kunne lave fundamenter med anderledes materialer og ikke så dybt ned som traditionelt byggeri. Kan det overføres til havemure?

Vi havde tænkt gasbetonsten, men er der bedre muligheder?

Med venlig hilsen
Towe Tia Scagensstierne


! Hej Towe

Nej du kan ikke bruge systemet til en havemur. Hvis din mur skal holde i mange år er det bedre at bruge natursten, gode mursten eller god beton.

Lars

Gasbeton renovering af køkken i villa

? Hej Lars

Jeg er ved at renovere mit køkken 20 kvm. fra 1972 væggene er høje gasbetonblokke, der går fra gulv til loft 50 cm x 250 cm, de har været beklædt alle årene med japanel ( tynde træplader ) de er nu fjernet.

Der er en hel del fine men lange revner i gasbetonen gennem flere blokke, i nogle af blokkene flere revner, nogle revner virker stjerneagtige - er det svindskader (vi har haft Genvex ventilation i 25 år og el varme ) eller sætningsskader? (der er et par kraftige revner i ydermuren). Er det nok at reparere de værste revner og stykker der er faldet af og derefter sandspartle væggene og tapetsere med glasvæv for at styrke væggene?

Med venlig sommerhilsen
Bo Nielsen


! Hej Bo

Jeg tør ikke gisne om hvad problemet kan være, men prøv at kontakte www.hplush.dk (Celcon) - måske kan de forklare fænomenet.

Lars

Maling til speciel sandkasse

? Hej Lars!

Jeg arbejder som psykoterapeut med børn i noget der hedder sandkasseterapi. I en sandkasse i bordhøjde på hjul har jeg fint sand fra byggemarkedet. Jeg har to sandkasser, en til tørt sand og en til vådt. Den våde sandkasse er næsten altid våd. Så nu har jeg tømt sandkassen for at gøre den ren og købe nyt sand til den.

Det viste sig, at der var begyndende algevækst indeni sandkassen, og det kan jo ikke undre nogen. Jeg har vasket sandkassen indvendig med klorin 2 gange, og nu skal den stå og tørre ordentligt. Malingen er skallet lidt af i krogene og hjørnerne, så den skal have en ny behandling. Men hvordan kan jeg gøre det bedst muligt?

Den maling jeg malede med for et par år siden var beregnet på, at sandet er vådt. Nu har jeg hørt om vådrumsgrunder, og spekulerer på, om det kan bruges til sandkassen, inden jeg maler med en middelhavsblå, vandafvisende maling. Har du et bud - og hvor kan jeg købe materialerne. Jeg skal have ny maling, og så et eller andet til at grunde med. !

Hvis det findes til træ. Jeg bor tæt ved Næstved, og der er både byggemarked og flere malerforretninger.

Venlig hilsen
Jytte


! Hej Jytte

Den vådrumsmaling jeg kender er beregnet til væv og lignende. Mit bedste bud på en sandkasse med vådt sand og hvis den skal være af træ : brug lærk eller Douglas. Hvis du maler: brug linoliemaling og -grundingsolie ( å råd hos f. eks www.damsonpaint.dk). Alger opstår imidlertid overalt hvor betingelserne er tilstede så rengøring vil nok stadig være nødvendig.

Lars

Lydisolering af gulv

? Hej Lars,

Jeg er ikke sikker på, at det er det rigtige sted at spørge, men mit problem er som følger:

Jeg har lige opsat et elektronisk trommesæt i min lejlighed. Selve lyden fra trommerne går kun ud i hovedtelefonerne, så den del af det er ikke noget problem. Til gengæld kan min underbo relativt tydeligt høre lyden fra stortrommepedalen, som svarer nogenlunde til, hvis jeg sad og trampede i gulvet konstant, hvilket jo selvfølgelig må være irriterende.

Jeg har stillet sættet på to tykke tæpper med to sammenfoldede papkasser under, og det hjælper en hel del, men jeg søger en måde at sørge for, at jeg kan trampe i gulvet, uden at de kan høre det nedenunder.

Jeg har hørt noget om, at man kan lave 'flydende gulv' af en art med en boks fyldt med sand, som man så stiller trommesættet ovenpå, men jeg er ikke helt med på, hvordan man gør.

Har du andre forslag til denne grad af lydisolering nedadtil? Skriv gerne tilbage med spørgsmål, hvis jeg ikke lige har været uddybende nok omkring problemet.

På forhånd tak,
Hilsen Steffen G. Prehn


! Hej Steffen

Ja sand er godt til at dæmpe lyd fordi det er tungt og “dødt”, men i dit tilfælde er det også vigtigt at få skilt konstruktionerne. Hvis dit podium eller bare pedalen i princippet kunne stå på en “væske- eller luft-pude” ville problemet være løst. Jeg kender ikke rigtigt færdige systemer jeg kan henvise dig til.

Lars

Isolering af gulv i kolonihavehus

? Hej Lars,

Tak for en række gode programmer, og for rigtig mange brugbare tips her på spørgsmåls-siden.

Jeg har nogle spørgsmål omkring gulvkonstruktion og gulvisolering i et kolonihavehus, som jeg er ved at bygge.

Væggene er genbrugte 5½ cm tykke bjælker a la Panbo-huse dvs ingen isolering. Tag er foreløbigt brædder og tagpap men ender forhåbentligt med en isoleret løsning + tørvetag.

Det hele står på en ny 4"x8" trykimprægneret rem, som er lagt på sokkelsten Inden for remmen har jeg så sat 2"x6" trykimprægnerede gulvbjælker med 60-70 cm afstand.

Ideen var så nu at udlægge trykimprægnerede indskudsbrædder imellem gulvbjælkerne og derpå vindpap. Så er der ca. 13 cm tilbage i højden, og der havde jeg tænkt at lægge papiruld, som formentlig sætter sig med tiden og efterlader et par cm hulrum. Til sidst 27mm gulvbrædder i fyr.

Er papiruld egnet til denne gulvkonstruktion? Bør jeg anvende dampspærre af fugttekniske årsager? (Der er ventileret i "krybbekælderen" og huset anvendes kun april til oktober.)

Bør jeg af hensyn til afgasning fra alle de trykimprægnerede materialer og muligvis også fra tilsætningsstofferne i papirulden alligevel vælge dampspærren?

Ideen med indskudsbrædder og vindpap var igen at få ventileret isoleringsrummet. Er det nødvendigt? Findes en smartere eller billigere løsning?

Rundt langs sokkelstenene har jeg beklædt med eternit som sokkelplader. Hvor tæt og hvor store ventilationshuller skal jeg lave i pladerne? Skal ventilationshullerne laves på alle 4 sider af huset?

med venlig hilsen
Thomas, Nordsjælland


! Hej Thomas

Du skal ikke bruge dampspærre og du behøver heller ikke at bruge trykimprægneret træ - brug nogle billige granbrædder eller lignende. Papirulden har ingen afgasning.

Papiruld er meget velegnet til formålet og hvis du presser den lidt, sætter den sig ikke.

Jeg kan ikke give dig en beregning på ventilationsbehovet, men et par huller på hver af 2 modstående sider kan vel gøre det under normale omstændigheder.

Lars

Profilbrædder

? Skal have profilbrædder sat op i stue, ved ikke om jeg skal få hvidbejset med lak, eller uden lak, hvad mener du, da jeg har set med lak, og det så ud som harpiks ikke kunne komme ud fra træet, og blev isoleret i træet. Hvad syntes du.

Hilsen Ivan


! Hej Ivan

Prøv at spørge i Naturmalingsbutikken tlf. 3313 9911 eller hos www.damsonpaint.dk

Lars

Brusekabine i Kalmerhus

? Hej Lars,

Jeg bor i et Kalmer hus fra 1987. Brusekabinen i badeværelset er lavet af det ligner laminatplader med en metalramme omkring (tre styks som støder helt tæt op til hinanden). I bunden begynder der at være sort smuds. Gulvet er fliser, med en sænkning i brusekabinen, væggene træ (som de nu er det i et Kalmer hus). Findes der andre løsninger end glaskabiner inklusiv bund? Vådrumsplader med hvid overflade som kan erstatte de gamle?

mvh. Marianne


! Hej Marianne

Jeg ved at man til nogle brusekabiner kan få reservedele. Du må forhøre dig hos en vvs-mand. Der findes også løsninger uden bund. Endelig kan du bygge en egentlig vådzone.

Lars

Lave fjernvarme om

? Hej Lars

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om man nemt kan tilføre et hus en ny energi kilde, hvis man i forvejen har fjernvarme, F.eks. pillefyr. Altså kan man fjerne fjernvarmen og sætte en anden energi kilde ind, og bruge de rør man har fra fjernvarmen.

På forhånd tak
Martin


! Hej Martin

Det vil som regel kunne lade sig gøre. Det er ikke altid man kan slippe for at aftage fjernvarme. Prøv at snakke med en lokal vvs-mand.

Lars

Træbeklædning på mur

? Hej Lars

Endnu et spørgsmål om et gammelt hus på Læsø. Huset har på grund af dårlig fundamentering(sand) alm. kendt på Læsø adskillige små sætningsskader, derfor har jeg tænkt mig at beklæde det med træ. Er det en mulighed og i så fald er der særlige omstændigheder man skal være opmærksomme på?


! Hej igen

Ja det kan være en god løsning. Brug en god træsort som lærk, gran eller douglas og undgå de giftigste indprægneringsmidler.

Lars

Masseovn i sommerhus

? Hej Lars

Jeg skal til at installere varme og hele molevitten i et sommerhus på Læsø. Jeg har tænkt mig at bygge en masseovn muligvis præfabrikeret i støbte elementer kombineret med solvarme, er det en ifølge dig fornuftig disponering?


! Hej Mogens

I et helårshus er det en rigtig god kombination, men til sommerbrug ville jeg kombinere solfangeren med en god brændeovn.

Lars

Isolering

? Hej hvad forskel er der på papir granulat isolering og flamingo granulat isolering hvis flamingo granulaten er genbrug fra f.eks flamingo kasser eller lignende?

på forhånd tak


! Hej Steen

Hvis vi snakker miljø er begge produkter gode. På loft og i sikre tørre vægge ville jeg vælge papir, mens på mere udsatte steder er EPSen mere velegnet.

Lars

Støj reduktion

? Har et problem med støj fra vej samt nabo, kan ikke lige finde på noget der er 180 cm højt og omkring 20 cm tykt til dæmpning, der samtidigt ikke er for grimt at se på. Skal stå i skellet, håber på at få et hint .

Allan


! Hej Allan

Jeg ved ikke hvad der vil være pænt på dit sted. Jeg har set problemet løst ved at svejse to armeringsstålnet sammen med lidt afstand og med natursten fyldt imellem. Der kan så vokse planter op ad.

Lars

Badeværelse

? Hej vi skal rive det gamle badeværelse ned og bygge et nyt, mit spørgsmål er hvad vil du anbefale at bruge til ydermurene og skal man grave det lidt ned eller kan man bruge andet.

Mvh. Tina


! Hej Tina

Der er mange måder at gøre det på. Jeg vil anbefale dig at snakke med en arkitekt eller en murer.

Lars

Gulvkonstruktion i badeværelse

? Hej.

Jeg skal til at lave nyt badeværelse helt fra bunden af og er derfor i tvivl om hvordan man griber det helt korrekt an! Det skal være støbt gulv med varmeslanger og fliser. Mit spørgsmål er så; hvor kan jeg læse om hvordan man bygger gulvet op - altså helt fra den bare jord og til fliserne er lagt? Jeg mener også med hensyn til gummimembran i bruseniche og beskyttelse mod radon? Hvor tykt skal isoleringslaget mindst være osv.

På forhånd tak.


! Hej Jørgen

EPS producenten www.sundolitt.dk har anvisninger på den nederste del af konstruktionen og www.lip.dk har anvisninger på den øverste del. Man kan desuden blive klog på vådrum i “By og Byg Anvisning 2000”.

Lars

Garage

? Hej Lars.

Først lidt ros til et godt Program.

Min kone og jeg er så heldige at vi er blevet husejer for første gang. Mit problem er at der ikke er nogen garage eller indkørsel. Der må gerne bygges mere på grunden.

Er der nogen standarder som man bygger en garage efter?? Min ide, var at støbe et fundament, og derefter bygge den op i træ?

Er der evt. et sted hvor man kan se størrelsen på dem?

Mvh. Morten


! Hej Morten

Der findes 1000 måder at gøre det på. For miljøet skyld skulle I vælge en god træsort der kan tåle vejret uden den giftigste imprægnering. Douglas, lærk og gran er velegnet. I kan sikkert få råd hos trælasten. De fleste kan levere godt træ på bestilling og nogle har det på lager.

Lars

Lydisolering

? Hej Lars Jørgensen

Vi har et mindre andelshus på 108 m2 fordelt på 2 etager. På 2.sal har vi soveværelse, badeværelse og vores 2 drenge på 14 og 16 år har hver deres værelse med hvad dertil hører af støjende elektronik.

Huset har gennemgående gulve og lofter og skillerummene er sat til sidst. Jeg har tanker om at lydisolere væggene der støder op til vores soveværelse, men ved ikke rigtig hvordan jeg gør det bedst.

Jeg har fået at vide at det mest effektive ville være at save en rille i loft, vægge og gulv, men da gulvet er spånplade og jeg ikke har sikkerhed om gulvsamlingen ligger oven på et spær, tør jeg ikke vælge denne løsning.

Har du et anden løsning. Jeg har tænkt mig noget med en ekstra væg med et eller andet lydisolerende materiale. Jeg vil gerne have oplysninger om den bedste løsning, da jeg nu skal til at gøre arbejdet, som jeg ivrigt regner med at ville gøre selv.

Med venlig hilsen Per Langermann


! Hej Per

Det er et problem at skære en rille, selvom det er effektivt. Jeg tror også at en ekstra væg uden kontakt til den eksisterende og med flere lag gips og lidt isolering (f.eks hørmåtter) er den eneste overkommelige mulighed du har. Giv væggen noget elastisk bånd i kanterne og slut af med en lydfuge. www.gyproc.dk, www.danogips.dk og www.fermacell.dk har systemer til det.

Lars

Kældervægge

? Vi bor i et gammelt hus fra 1925, hvor kældervæggene har fået plastikmaling for mange år siden. Det har bevirket at pudsen falder af i tykke flager på husets ydervægge. Vi er kommet frem til, at vi vil sætte gipsplader op, i stedet for at pudse det hele op. Hvor megen udluftning skal der være og hvad ville i foreslå som alternativ? Hvad vil i foreslå at vi maler med på væggene der ikke har fået gipsplader?

Venlig hilsen Henrik Jensen , Korsør


! Hej Henrik

Det er ikke nogen god ide at sætte noget op foran din kældervæg hvis den er lidt fugtig. Jeg vil anbefale en oppudsning. Du kan få råd hos www.kalk.dk (Jurakalk). Du kan tjekke www.skalflex.dk om de har en egnet silikatmaling.

Lars

Varme under polystyrengulv

? I udsendelse 8 gennemgik du de nye polystyrenplader som oplagt løsning til fx gulv i badeværelse i stedet for støbning. Da jeg selv skal i gang med at lave badeværelse i gammel ejendom er jeg meget interesseret i denne løsning. Imidlertid er det et must at få indlagt gulvvarme i det kommende badeværelse - det kom I ikke rigtig ind på.

Kan man lægge elektriske eller varmtvandskabler under sådan et gulv?

Mange tak for et rigtig godt program!

MvhRobert


! Hej Robert

Ja du kan lægge elvarme under klinkerne. Se www.devi.dk. Du kan også se programmerne hvor vi omtaler produkterne her på d-bedre.dk.

Lars

Pudsede vægge

? Hej Lars

Jeg bor i et gammelt hus hvor alle væggene er opbygget af forskallingsbrædder også ydervæggene, hvorpå der er hæftet sivmåtter som bagefter er pudset. For ikke at skulle ødelægge vores stuklofter, og for at gøre væggene lidt kønnere, påtænker jeg at sætte gipsplader op (eller er der en anden pladetype der er mere velegnet? ).

Mit spørgsmål er så, skal den gamle puds bankes ned, og skal der evt. sættes en dampspærre under pladerne? Mit problem er at ydervæggene er isoleret med granulat kugler, og de vil helt sikker vælte ud af væggene hvis pudset blev fjernet.

Mvh Per


! Hej Per

Det skulle du ikke få problemer med, men det er måske en god ide at bruge fibergipsplade. Du kan finde den hos www.danogips.dk, www.gyproc.dk og www.fermacell.dk.

Lars

Etagedæk i gips med Gulvvarme

? Hej Lars

Tak for en masse gode ideer og faglig viden i jeres program.

Jeg har nogle spørgsmål vedr. vores projekt omhandlende en tilbygning og ombygning af vores hus. Vi er i gang med at planlægge en større til- og ombygning af vores hus i bungalow stilen. Der er kælder under hele huset og vi ønsker at lave/støbe gulvvarme i kælderen, samt i et badeværelse vi har i stueetagen.

Problemetmed kælderen er højden på 200 cm hvor vi ønsker en højde på 220 cm. Vores sokkel mangler ca. 60 cm i dybden til isolering, støbning osv. for at kunne opfylde dette. Findes der en nem og miljørigtig måde at ordne dette på. Jeg tænker her på Sundolitt. Kan man bruge dette materiale til støbning af sokkel i vores tilbygning som vil være med fuld kælder??

Med hensyn til badeværelset i stueetagen vil vi gerne have gulvvarme, men her er etagedækket af en trækonstruktion. Kan vi lave gulvvarme på denne og lægge fliser derpå.

Jeg har hørt at dette kan give problemer mht. materialerne dersom træ og fliser arbejder og derfor sætter revner i gulvet. Hvad hvis man opbyggede gulvet med en konstruktion af Gips. Håber at du/I kan hjælpe mig med nogle faglige ideer.

Tak for et godt program.

Med venlig hilsen

Lars Kjær Madsen, Kolding


! Hej Lars

På badeværelset har Litex lige materialet til dig. Du kan se d-bedre nr. 8 her, hvor vi omtaler litex-pladerne.

Hvis du vil støbe nyt isoleret gulv i din kælder og i den forbindelse kommer under fundamenterne, er du mig bekendt nødt til at understøbe. Du kan mindske problemet ved at bruge isolering der både isolerer godt og som samtidig bryder kappilar effekten fra jorden som f.eks. www.jackon.dk (Thermisol) eller www.sundolitt.dk.

Lars

Linoleumsgulv

? Hej Lars.

En ven gav mig et tip om programmet, hvor jeg netop har set nr. 8. Sjovt nok er jeg pt. ved at researche på linoleumsgulve, så jeg er blot interesseret i at høre hvem producenten er. Jeg synes nemlig jeg hørte at det er et dansk produkt.

Mvh Lars Keller


! Hej Lars

Jeg tror ikke der er nogle danske producenter. Vi omtalte et produkt fra www.forbo.dk.

Lars

Vinduer

? hej

Vi har et problem med nogle vinduer. Det er et hus som lige er købt, og den tidligere ejer har fået lakeret mahogni vinduerne. Spørgsmålet er om der findes noget som man kan smøre på for at opløse lakken, så man kan skrabe det af og kun slibe til sidst.

Mvh Torben Hedevang


! Hej Torben

Det ved jeg ikke. Måske kaustisk soda, men pas på det ætser. Du kan måske varme det af.

Lars

Litex plader

? Vi har et gammelt bondehus hvor vi skal lave værelser på loftet. I den ene længe, har vi isoleret taget med glasuld og gipsplader. Gipsplader er jo ret tunge - kan de udskiftet med litex plader ??

Vi skal i stuen grave gulv ud for at støbe langs sylesten - dels for at få mere højde og dels for at nedlægge gulv varme. Kan litex plader også bruges her ?

På forhånd tak Bent

PS. Vi ser ALLE jeres udsendelser


! Hej Bent

Litex-pladerne er specielt egnede til badeværelses renovering/indretning i den gamle boligmasse. De er for dyre til at bruge som generel isolering. I gulvet kan du bruge www.jackon.dk (Thermisol) eller www.sundolitt.dk.

Lars

Kældervæg malet med plastikmaling ?

? Hej Lars

Jeg har en kældervæg, bygget af lecablokke ca. 30cm tyk vil jeg tro. Udvendigt har jeg fået efterisoleret / vandtætnet med 10cm sundolitt drænplader. Mit problem er, at væggene indvendigt er blevet malet med plastikmaling, så nu skaller malingen af nogle steder. Hvad gør jeg nu ??

Mvh Svenn


! Hej Sven

Hvis du kan få plastikmalingen af, kunne væggen få en gang silikatmaling. Prøv at kontakte www.skalflex.dk og få nærmere anvisning.

Lars

Træloft

? Vi har købt et sommerhus fra 1973, der er træloft i hele huset. For at få det lysere har vi snakket om at få det hvidpigmenteret, men malingen er ret dyr.

Vi har hørt at man kan blande hvid træmaling halvt med vand, og få næsten samme resultat. Kan det tilrådes?

Venlig hilsen Henrik


! Hej Henrik

Du kan blande lidt hvidt pigment i linolie. Du kan f.eks. få det i Naturmalingsbutikken i Vendersgade i Kbh.

Lars

Underlag til fliser på trægulv

? Hej Lars

Jeg kom lidt sent ind i programmet i dag 22.02.05 fra kl. 17:30.

De plader du brugte til underlag, kan man bruge dem til underlag for trægulve. F.eks. hvis jeg i kolonihavehuset vil have fliser på badet hvor der er trægulv. Hvad hedder de? Hvad for værktøj bruger man til det? Linoleummet i tern som klikkes på, kan det lægges direkte ovenpå trægulv?

Tak for et godt program...

:o)) Claus


! Hej Claus

Pladerne hedder Litex og de kan anvendes på trægulv. Ja linoleumspladerne kan lægges på trægulv, du få flere oplysninger på www.forbo.dk.

Lars

Lydisolering

? Hej.

Jeg har et problem med lydisolering af et loft. Jeg har hørt at den “rigtige” lydisolering skal ske med et nedhængt loft, altså loftet må ikke røre den gamle loft ( for at undgå lyd-bro ). Men hvordan og hvorledes undgår man det? Mit loft er 4,2m x 5,5m. og stålregler laves kun i 4m. har du et forslag til mit problem, så det kan bærer alt vægten????

Og hvor meget rockwool og gips skal der monteres?

På forhånd mange tak.


! Hej Rasmus

www.gyproc.dk og www.danogips.dk har løsninger på det problem.

Lars

Varme og gasbeton

? Hej Lars.

Jeg kunne tænke mig at bygge en udendørs rakuovn af nogle rester gasbetonsten. Kan de tåle varme op til 1000 grader eller vil de springe. Den behøver ikke at holde så længe.

venlig hilsen Randi


! Hej Randi

Jeg tror ikke de kan klare det. Prøv eventuelt at kontakte www.hplush.dk (Celcon) de må kunne give dig svar.

Lars

Nyt tag

? Hej !

Planlægger nyt tag oven på ekst. eternitplader, f.eks. Decra. Spørgsmål er om man kan isolere imellem det gamle og nye tag.

Brian.


! Hej Brian

Det lyder ikke som en god ide. Der skal som regel udluftes over isoleringen og helst ikke under den og desuden kommer du nemt ud i nogle uheldige fugtsituationer.

Lars

Nedtagning af tapet

? Hej Lars

Jeg håber du kan give en gammel dame et godt råd.

Vi har hæsian på væggene, det kom på da det i sin tid var moderne. Siden er det malet mange gange, for det sad jo så godt, - men nu vil vi gerne have det helt af, men hvordan? Skal vi komme noget vand på eller hvad?

Venlig hilsen Jytte


! Hej Jytte

Det kan godt være svært. Sædvanligvis vil det ikke hjælpe med vand da limen man oftest anvendte ikke er opløselig. Så det er normalt “knofedt” der dur.

Lars

Isolering af gulv

? I forbindelse med udsendelsen, hvor i brugte flamingo som isolering. Vil jeg gerne spørge: hvad er isoleringsevnen i flamingo contra rock-wool contra presset rockwool ??

Kan man isolere gulv i et kolonihavehus med flamingo ??

mvh. Sven-Erik


! Hej Sven-Erik

Isoleringevnen er bedre i EPS-isolering (Flamingo er et firma der også laver EPS, men vist mest til emballage). De nøjagtige værdier kan du få hos www.jackon.dk (Thermisol) og www.sundolitt.dk. Ja der kan du godt se løsninger hos de samme firmaer.

Lars

Beklædning af hus

? Hvordan kan man beklæde et gasbetonhus med træ, således at den kommer til at ligne et træhus. Der må være mange ting at tage hensyn til. Huset må jo stadig kunne ånde.

Med venlig hilsen

Jeannette


! Hej Jeannette

Ja der er meget at tage hensyn til. Hvis du ikke selv kan overskue det, kunne du snakke med en tømrer eller en arkitekt.

Lars

Skjulte rør

? Hvordan konstateres hvor utætheden er ved skjult rørføring? Vandmåleren viser et natforbrug, der er ingen dryppende haner eller andre synlige tegn på udtrængende fugt.

Steen


! Hej Steen

Der er firmaer der har specialiseret sig lækage-søgning, men du skulle nok henvende dig til din lokale vvs'er først, måske kan han regne den ud.

Lars

Litex plader

? Hej Lars,

Jeg har set jeres gode udsendelse d-bedre hvor I bl.a. gennemgår bygning af vådrum med Litex plader.

Jeg skal i gang med et redskabsrum udenfor mit sommerhus. Et udhus. Jeg vil gerne lave så meget som muligt selv, men desværre er jeg handicappet og har problemer med at løfte tunge ting.

Er Litex plader velegnet som ydervægge i et sådant projekt og de tynde, som tag uden tagpap?

Jeg planlægger at bygge en træramme og beklæde den bagefter. Jeg har hjælp til fundering og rotteværn.

Hans


! Hej Hans

Nej jeg vil ikke anbefale Litexpladerne til det formål.

Lars

Varmegenvindingssystem

? Hej

Jeg er interesseret i få en pris oplyst på varmegenvindingssystemet

Hilsen Henriette


! Hej Henriette

Prøv at kontakte www.nilan.dk og www.nrgi.dk

Lars

Bambus parketgulv

? Hej Lars

Vi står for at skulle bygge til-/om, i den forbindelse har vi været ude at se på forskellige gulv alternativer. I den forbindelse er vi stødt på et for os ukendt produkt nemlig et olieret Bambus parketgulv. Et utroligt flot gulv at se på, er opgivet med en høj brinelværdi, 4mm slidlag. Vil et sådant gulv være anbefalelsesværdigt, når vi bor i et område med grusveje, børn, hund og kat. Gulvet påtænkes lagt i alrum og stue, (evt. i køkken) Samtidigt ønsker vi et gulv med minimal vedligeholdelse.

Er der kendte negative sider ved dette gulv??


! Hej Mogens

Det er også et spørgsmål med mange svar.

Jeg tror at svaret kan du kun selv levere fordi mange trægulve vil kunne bruges hvis du og din familie sætter skoene inden I går ind, tørrer hundepoter af osv. Hvis I ikke gør det og gulvet ikke må se brugt ud, vil jeg anbefale klinker. Hvis gulvet godt må se brugt ud, vil jeg anbefale massive hårde træsorter med oliebehandling.

Bambusgulve har jeg ingen praktisk erfaring med, men jeg tror udfra de prøver jeg har set at det er et meget robust gulv.

Lars

Vand igennem kældermuren

? Hejsa Lars

Hvad kan jeg gøre for at få en tør kælder. Jeg ved at vandet en gang i mellem står over mit kælder gulv ca. 20 cm når jeg måler vandet i et hul jeg har boret i haven. Vandet kommer ind i gennem væggen. Efter tegningen på huset ligger der et dræn 60 cm inden under kældergulvet. Når jeg nu går i gang med at grave op rundt om huset - hvad skal jeg så gøre ved mine kældervægge for at løse mit problem ?

mvh Jørgen


! Hej Jørgen

Det lyder som om du skal etablere et omfangsdræn eventuelt med isolering af fundamenterne. Du kan se løsninger på www.sundolitt.dk eller du kan kontakte en lokal kloakmester.

Lars

Sauna

? Vi skal til at lave en sauna i vores sommerhus, er der noget vi skal tage højde for?

Hvor meget isolering? Hvilke beklædning? Varmeovn? o.s.v........


! Hej Karina

Det er selvfølgelig vigtigt at isolere godt og at luftfugtigheden ikke kondenserer i isoleringen. 2-300mm isolering og en god dampspærre vil være passende. Jeg ved ikke noget om el-ovne til sauna. Hvis du har plads til en brændefyret ovn, giver det en dimension mere til saunaen.

Lars

Klinker

? Hej

Vi har nogle klinker i vores badeværelse, hvor der er sådan nogle kedelige nister på - hvordan kan man få dem af ? Jeg tror at det er fra dengang de er blevet lagt noget gammelt fugemasse eller sådn.. Håber at du har et godt råd da det ser grimt ud og folk tror at gulvet er beskidt

Venlig hilsen Betina


! Hej Betina

Hvis det er gammel flisefuge kan du måske skrabe det af med en spartel eller kniv.

Lars

Gulvtæppe/Zibro

? Hej!

Vores brændeovn i stuen står på en skiferplade lagt direkte på gulvtæppet hvad gør man i det tilfælde man skal have nyt gulvtæppe eller blotlagt parketgulvet? Der er stålskorsten !

Lader man tæppet ligge under pladen eller skal man afmontere ovnen?


! Hej Peter

Du bør tale med din skorstensfejer om det.

Lars

Gasovn contra Zibro

? Vi har en let isoleret havestue som vi i forår og efterår opvarmer med en gasovn, jeg synes det giver temmelig meget kondens. Jeg har hørt en petroleumsovn som Zibro kondenserer mindre er det korrekt?


! Hej Peter

Ja gasovne producerer fugt. Jeg kender ikke den petroleumsovn du nævner. Du kunne måske installere en god lille brændeovn?

Lars

Skimmelsvamp på væg i værelse.

? Hej.

Vi har lige opdaget at der bag vores klædeskab i min søns værelse, var kommet et rimelig stort angreb af skimmelsvamp, der er hvide, sorte samt grønne svampe vækster, hvordan skal vi behandle det så vi undgår at det kommer igen, det er på to ydervægge i et gammelt hus. Det skal lige siges at der er ingen ventilation i huset af nogen art, hverken ud eller indsugning vil det evt. være en god ide at vi monterer nogle rør ventilatorer i hvert rum, men vigtigst af alt hvordan behandler vi det så det ikke kommer igen. Vi håber inderligt at du kan hjælpe os, da min søn bl.a. har fået konstant kløe og snue af det.


! Hej Robin

Det lyder som om det er skimmelsvamp forårsaget af kondens. Det vand der kondenseres stammer sandsynligvis fra jeres egen fordampning fra kroppen, madlavning, badning, tøjvask og lignende. Hvis du vil skimmelsvampen til livs må du nedsætte fugtproduktionen og/eller øge ventilationen. Det vil være en god enkel løsning med ventilation i vægge eller vinduer, men du kan også overveje at installere et anlæg. Vi har kigget på forskellige anlæg i programmet og du kan se om du kan inspireres af www.nilan.dk eller www.nrgi.dk.

Lars

Støjdæmpning i etageejendom

? Hej Lars.

Vi bor i en rigtig god etageejendom fra 1940, der er solidt udført i røde teglsten. Vores problem i ejendommen er støj fra henholdsvis overbo/underbo, da etageadskillelsen er udført i hule teglsten (så vidt jeg ved bliver de kaldt røsler/rømer sten el. lign.). Adskillelsen fungerer næsten som forstærker, hvilket betyder at skridt, samtale, musik osv. uden problemer kan høres af underboen.

Et sted i ejendommen har vi haft en skade på etageadskillelsen i forbindelse med en badeværelsesrenovering. Underboen har efterfølgende fået monteret gipslofter i hele lejligheden for at skjule gulvafløb osv. Gipsen har både skjult de nye installationer og fuldstændig ændret støvniveauet i lejligheden - men det har også kostet en pæn pose penge.

Mit spørgsmål går på om der findes en form for støjdæmpning, der kan lægges under gulvtæpper, trægulve og vinyl, der kan forbedre/løse støjniveauet mærkbart.


! Hej Martin

Der er mange måder at bedre situationen på og du bør nok kontakte en ingeniør med speciale i lydforhold, men jeg kan da komme med lidt inspiration. Det nedhængte gipsloft har I allerede konstateret er en teknisk god løsning ( jeg mener ikke den behøver at være dyr ). Et trægulv lagt flydende ( uden strøer ) på et tyndt lag EPS-isolering www.jackon.dk (Thermisol) eller www.sundolitt.dk eller lignende vil sandsynligvis også gøre underværker og du kan eventuelt lægge et eller flere lag gips ( www.gyproc.dk eller www.danogips.dk ) mellem trægulv og isolering og endelig kan du lægge en lydfuge mellem væg og gips.

Lars

Fliser på vådrumsmalede glasvæv

? Hej Lars

Er det lovligt at sætte Fliser op på væggene, når der er glasvæv, som er malet med flere gange vådrumsmaling, og at det sidder fast på vægge.


! By og Byg Anvisning 200 omhandler emnet vådrum. Hvis du låner eller køber den kan du se hvad man anbefaler i nye badeværelser. Jeg forstår på dit brev at du har et velfungerende badeværelse og at du ønsker at sætte fliser op på væggene. Hvis væggene er i god stand og du vådrumsbehandler dem inden du sætter fliser op har du sikret dig fornuftigt mod fremtidige problemer. Du kan læse mere om vådrumsbehandling på www.lip.dk.

Lars

Maling af køkkenlåger

? Hej

Jeg skal flytte i en lejlighed i en boligforening. Lejligheden er fra 1971 og skal renoveres i nær fremtid. Jeg vil indtil da gerne pynte på skabslågerne i køkkenet. Nuværende låger er i mørkt træ med runde grønne plastikgreb som går igennem hele lågen. Jeg havde forstillet mig at male lågerne og skifte grebene ud. Da det må være den billigste løsning. Men hvilken maling og hvor får jeg greb fra som kan dække det ca 5 cm store hul som der efterlades i lågerne, når de gamle greb tages af. Har du en ide?


! Hej Jytte

Det lyder som en god ide. Det er ikke helt enkelt at vælge malingstype til indvendigt træværk. Linoliemaling og trætjære er formidabelt til udendørs træværk, linolieemulsionsmaling og silikatmaling er formidabelt til indendørs vægge og lofter, kalk og silikatmaling er formidabelt til udvendige vægge. Der er mange fordele og ulemper ved de typer maling til indendørs træværk jeg kender.

Du skulle prøve at kontakte linoliemalingsproducenterne og høre hvad de har at tilbyde. F.eks. www.damsonpaint.dk eller hos Naturmaling i Vendersgade 5 i København.

Lars

Revner i fundament

? Hej Lars,

I har i nogle programmer kort været inde på problemet med revner i fundament.

Jeg har et hus fra 1960 med dette problem. (Ingen armering) Jeg savner en løsning for at udbedre dette. Har du en løsning?

Gerne en man selv kan lave.


! Hej Jan

Der er mange huse der løbene får mindre revner i fundamentet. Hvis huset til stadighed giver sig, er du nødt til at efterstøbe under fundamentet, hvis du vil stoppe fundamentet i at revne. Ellers kan du jo bare reparere efter behov.

Lars

Lim til udendørs brug

? Hvilken lim bruger man til at lime træ udendørs, om vinteren. På de lime jeg har kunnet finde, står der arbejdstemperatur på fra +10 til 45-50 grader.

Håber du kan hjælpe

Venlig hilsen Sven-Erik Culms


! Hej Sven-Erik

Jeg ved at limproducenterne har en trælim der kan klare meget lave temperaturer. Du kan spørge dig for hos trælasten.

Lars

Trægulv der gynger

? Hej Lars! Jeg bor i en lejlighed med trægulv. Desværre har håndværkerne dengang de lagde det på, gennemført det til nabolejligheden!

Bærebjælkerne der skal understøtte gulvet, har tilsyneladende ikke været ordentlig tørret, hvilket er ensbetydende med, at gulvet gynger både når min nabo og jeg selv bevæger os.

Har du nogen god løsning?

Venlig hilsen Lars


! Hej Lars

Det lyder som en værre gang klamp. Jeg kan ikke sige så meget om det uden at kende forholdene i detaljer. Du skulle nok henvende dig til en lokal byggesagkyndig for at få råd.

Lars

Plastvinduer

? Da vi har fået plastvinduer sat i vores hus for et par år siden, vil jeg gerne høre hvordan man fjerner disse kedelige sorte render på vinduerne - hvad skal man bruge dertil.

På forhånd tak, hilsen Elsebeth


! Hej Elsebeth

Det er en af plastikvinduernes dårlige sider, de bliver også grimme i overfladen med tiden. Måske kan producenterne give et godt råd, jeg er ofte stødt på problemet, men jeg ved ikke om der er en løsning.

Lars

loftsisolering og papiruld

? Hej! Jeg står for at skulle isolere mit loftsrum. Her er der ovenpå spærrene lagt et bræddegulv over hele fladen. Imellem dette og førsteetagens loft af puds, tråd og forskallingsbrædder er der lerindsats. Kan man isolere ovenpå loftsbrædderne uden at fjerne lerindsatsen og fylde hulrummet?

Og kan jeg i så fald bruge papiruld?

Findes der desuden et godt papiruldsprodukt til skråvægs- og skunkvægs-isolering?

M.v.h. John Pedersen


! Hej John

Du kan som regel blæse papirgranulat enten over eller under lerindskuddet. Jeg tror du med fordel kunne vælge hørmåtter til isolering af skråvæg og skunk. Du kan få mere råd hos producenterne fx. www.papiruld.dk.

Lars

Isolering/lyddæmpning

? Hej, jeg ville høre med hensyn til isolering under gulv. Jeg har et trægulv hvor der ikke er isolering under det er i stueetagen, og jeg har kælder med murede lofter, så den enste mulighed er at få det indblæst nede fra, men hvad lyddæmper bedst?

Og hvor stor et hul skal der laves?

Det ville jo være trist at skulle ha' gulvet op.

Mvh. Søren


! Hej Søren

Det lyder som om du skal have blæst papirisolering ind. Du kan kontakte www.papiruld.dk for nærmere anvisning.

Lars

Vindspærrer

? Hvis jeg skal bygge en ydermur med bræddebeklædning, skal jeg have en vindspærrer udenpå isoleringen, med mindre bagmuren er vindtæt. Hvis bagmuren består af lersten, er den så vindtæt?

Tak for et godt program.


! Hej Mette

Du skal under alle omstændigheder have en vindspærre. Ellers kan varmen blæse ud af isoleringen. Dampspærre kan du til gengæld slippe for, hvis din vindspærre er diffusionsåben.

Lars

Hvordan får jeg maling af døre og karme?

? Hejsa

Vi har lige købt en lejlighed, hvor der er gamle fyldningsdøre. De er blevet malet rigtig mange gange og de er ikke pæne.

Jeg vil høre om der er en let måde at få malingen af dørene?

Hilsen Jane


! Hej Jane

Jeg kender kun til skrabejern og brænder eller kaustisk soda (pas på med det!)

Lars

Lugt fra hulmur?

? Vi har konstateret en lugt, der minder om sure tæer, fra bænken under et vindue. Ved at fjerne listen under bænken kan vi se isoleringen og lugten kommer herfra.

Der er ikke noget at se og isoleringen virker tør, men alligevel trækker lugten denne vej ind.

Har du ideer til årsag og løsning?


! Hej Kenni

Jeg tror du bliver nødt til at tage isoleringen ud for at se hvad der foregår eller få en byggesagkyndig ud.

Lars

Gemme gamle fliser?

? Vi vil gerne gemme de gamle fliser, kan man male dem med sand-maling, efter man har spartlet fugerne ud med vådrumsspartel, væggene skulle gerne stå som pudset vægge.

Marianne


! Hej Marianne

Jeg tror ikke væggen vil fremstå som pudset. Jeg synes det kunne være en god ide at prøve på et lille areal, så du kan bedømme resultatet, før du kaster dig ud i hele badeværelset.

Lars

Fundamentet?

? Hej Lars!

Jeg har set jeres programmer med stor fornøjelse, det er meget lærerigt.

Jeg står i en situation at jeg godt kunne tænke mig at bygge et fritidshus selv.

I et af programmerne så jeg, at man kunne bruge muslingeskaller under huset.

Er det nok blot at bruge dem eller skal man også have et fast-støbt fundament under skallerne?

Med venlig hilsen Jesper


! Hej Jesper

Det kan gøres på mange måder og også med helt traditionelle fundamenter. Du kan eventuelt kontakte www.solbyg.dk for at få nærmere rådgivning.

Lars

Gammelt bondehus uden svamp?

? Hej Lars,

Jeg har planer om på et tidspunkt at købe et gammelt bondehus på landet. Jeg er helt klar over, at der er masser af ting at kigge efter/undersøge før jeg vælger at købe huset, men hvad med svamp som ikke viser sig på væggene, men ligger latent inde bagved. Kan man “leje” en hund der kan snuse sådanne grumme gevækster op så man ikke behøver at bryde vægge ned eller håbe på der ikke er noget svamp?

Grunden til ideen med hunden er, at jeg så en udsendelse i TV for nylig om sådanne hunde.

På forhånd tak for dit svar. Og tak for en super udsendelsesrække med dig og Gorm, sikke meget du ved :-)

Bedste hilsener Susanne


! Hej Susanne

Jeg ved ikke om der findes hunde der kan klare det, men www.hussvamp-lab.dk ved garanteret om de findes og ellers er de gode til at undersøge det på anden måde.

Din lokale arkitekt og tømrer er som regel også i stand til at se om der er noget der skal undersøges nærmere.

Lars

Tilslutning af brændeovn til centralvarme?

? I programmet D-bedre 7 har I et eksempel på hvordan en brændeovn med vandtank kan tilsluttes centralvarmeanlægget. Se vedhæftede citat fra priskalkulationen: “Tilslutning af centralvarme fra brændeovn og til solvarme unit...”

Mit spørgsmål går på om det er tilladt at gøre dette?

I BR95 kap 10.2 stk. 4, står der: “Vandbeholdere i pejse og brændeovne må ikke sluttes til lukket centralvarmeanlæg.”

Kan du måske forklare hvordan dette hænger sammen?

Mvh. Bardur


! Hej Bardur

Når man brænder træ, flis, piller og lignende i centralvarmeanlæg skal man have en åben ekspansion i lige streng over fyringsstedet, og har man det er der ingen problemer.

Lars

Gulvvarme i / på kældergulv?

? Hej

Vi har et hus fra 1961 med høj kælder. Huset er på en skråning. Vi vil gerne ligge gulvvarme i kælderen uden at skulle banke gulvet op. Vi ved ikke hvad der ligger under gulvet.

Vi har en lofts højde på 240 og gøre godt med. Eftersom lovkrav er min 230, hvis det skal godkendes, har vi kun 10cm til gulvet.

Jeg vil så høre om det er muligt at bruge rockwool's gulvrenoveringsplader, se link. http://www.rockwool.dk/sw37477.asp

Eller har du andre forslag...


! Hej Daniel

Der findes flere systemer der kan bruges. Hvis du vil bruge EPS isolering som har god isolans og er fornuftigt miljømæssigt har www.jackon.dk (Thermisol) et “varmegulv”- system jeg kan anbefale.

Lars

Løbesod / fugt?

? Hej Lars

Jeg har købt et hus fra 1922, som jeg er i gang med at renovere. I denne forbindelse har jeg fjernet oliefyret som var næsten nyt. Det gamle oliefyr har forårsaget en del løbesod på den murede skorsten, og derfor har man lagt en isokern ind i skorstenen for nogle år siden. Efter at fyret er blevet koblet fra, og skorstenen ikke bliver brugt mere, og pudset er banket af i stueetagen, har jeg konstateret, at skorstenen er fugtig - nærmest våd på ydersiden i stuen, hvor løbesoden er trængt igennem.

Jeg har været oppe og kontrollere inddækningen som virker i orden. Afdækningen en betonplade var revnet, og den har jeg støbt med et ca. 3-5 cm lag beton som dækker hele pladen med fald fra røgrøret mod vandnæsen. Skorsten er stadig våd i stuen.

Den er ikke våd på loftet. Jeg kan igennem det gamle hul fra fyrets røgrør konstatere, at mellem isokernen og selve skorstenen ligger en fed tjæreagtig masse. Min teori er, at der er trængt fugt ned i skorstenen mellem isokernen og selve ydermuren pga. revnerne i afdækningen. Er den teori helt ude i skoven?? - og hvis den ikke er - hvorfor trænger vandet kun ud der hvor der er løbesod, og hvor længe tror du jeg skal regne med at murværket vil være fugtigt?

PS der skal installeres en brændeovn i stedet.

mvh. Frank Huulgaard Jensen


! Hej Frank

Jeg tror din teori er rigtig, men det er svært at kloges af uden at have set det.

Løbesod i sig selv kan også føles fugtig, men hvis din afdækning var revnet så meget at den kunne tage vand ind i de mængder kan det meget vel være forklaringen.

Lars

Gasbeton hus?

? Hej Lars

Jeg har kik på et gasbeton hus, men jeg ved ikke om det er et godt materiale at bo i?

Kan det vanskures og bliver det godt?

Hvad med levetiden på sådan et hus?

Hvad skal jeg kigge efter?

Jeg håber at du kan give mig nogle svar, på forhånd tak.

Med venlig hilsen, Michael Winkelmann


! Hej Michael

Gasbeton kan være et godt ydervægsmateriale, men det er vigtigt for indeklimaet at det ikke er plastikmalet eller behandlet med anden diffusionstæt maling. Gasbeton kan godt pudses med et godt resultat og er blokkene ikke nedbrudt og huset vedligeholdes har det en lang levetid. Du skal se efter om der er revner i vægge ude og inde.

Lars

Fugtig ydervæg i kælder?

? Den fugtige ydervæg er krakeleret og trænger til reparation, herunder maling. Der er nu lagt et dræn udvendig så væggen er normalt ikke fugtig - kun hvis det har regnet i en lang periode. Hvordan bør jeg reparere væggen for at gøre det rigtigt?

Med venlig hilsen, Poul Erik

PS: Hvilken færdig mørtel kan jeg anvende til udvendig reparation af en mur der slår revner flere steder. Jeg anvender kyllingenet som armering og almindelig strandmørtel (og lidt cement), men der findes måske en bedre løsning?


! Hej Poul Erik

Jeg vil anbefale dig at søge råd hos www.kalk.dk (Jurakalk), de har stor viden om mørtler og hårdt belastet murværk.

Lars

Alternativ varme?

? Hej Lars.

Vores hus har alm. centralvarmeanlæg. forbrug 1700l årligt. Tænker på at opsætte brændeovn. Så er det at jeg har begyndt at fundere på effektiviteten af ovnen. Har man udregninger på afgivet varmemængde fra ovnen, men også samtidig spild at varme fra rummet i skorstenen.

En brændeovn bruger jo en masse luft i startfasen, før man kan lukke ned for luften. En m3 luft i skorstenen, kræver en m3 luft udfra til rummet som jo afkøler. Har man tal på hvordan det balancerer. Tjener man nok på karrusellen til at betale gyngerne f. eks. med mit olieforbrug.

Hvad med en brændeovn, der tager luft ind, direkte udefra?


! Hej Erik

Jeg er ret sikker på at det kan betale sig at installere en brændeovn hvis du vil have ulejligheden med at fyre i den. Det er rigtigt at den tager rumvarme med ud i skorstenen og den spilder jo også nogen energi fra forbrændingen op i skorstenen, men der findes ret nøjagtige målinger af de enkelte (nye) ovnes effektivitet.

Du kan eventuelt høre mere hos www.jydepejsen.com eller hos www.hwam.dk.

Lars

Betongulv i garage?

? Hej Lars

Jeg har et betongulv i min garage, som har flere revner og afskalninger fra frostskader, formoder jeg, der er endvidere flere steder der er salpeterudtræk.

Mit spørgsmål er nu, om det er muligt, og kan holde, hvis jeg renser det af og spartler revnerne og de små afskalninger med evt. optiroc betonspartel, og herefter maler gulvet ?

Hilsen Carsten


! Hej Carsten

Det lyder som om du skal banke gulvet op og få et kapillarbrydende lag under din beton. Du kan bruge sten, lecanødder, EPS f.eks www.jackon.dk (Thermisol), muslingeskaller eller lignende.

Lars

Isolering?

? Hej Lars

Vi bor i et hus fra sidst i halvtredserne. Under de fleste gulve er der kun 5o mm Rockwoll Der er et hulrum på ca. 40 cm under gulvene. Nu er

spørgsmålet - hvordan er den bedste måde at få det isoleret på. Vi vil helst undgå at få støbte gulve.

Mvh. Peter Jørgensen


! Hej Peter

Hvis du ikke vil have betongulve kan du fjerne dit eksisterende gulv, rette underlaget med grus og herpå lægge EPS isolering som f.eks. www.jackon.dk (Thermisol) og herpå dit færdiggulv “flydende” eller fastgjort på et lag af plader.

Hvis du vil beholde din krybekælder må du enten under gulvet og isolere nedefra eller tage gulvbrædderne op mens du isolerer bjælkelaget med f.eks. 150mm hørisolering. Det er vigtigt at du har god ventilation under gulvet så konstruktionen ikke bliver opfugtet af optrængende fugt fra jorden.

Lars

Sikring af badeværelse?

? Jeg har købt et hus fra 1973. I dette befandt sig et badeværelse med 4 forskellige slags fliser og en meget smal brusekabine (størrelse fra gammelt badekar). Fliser og inventar er nu taget ned. Jeg mener at skulle lave “membran” i den kommende brusekabine. Min “kloge” kæreste som er uddannet murer, men ikke har beskæftiget sig inden for faget i mange år, siger at det kun er i etagebyggeri at det er lovpligtigt/nødvendigt.

Hvem har ret?

Er det muligt (lovligt) kun at male en evt. membran med god maling eller skal der sættes fliser op hvor væggen udsættes for vand?

Mvh. Kis.


! Hej Kis

I kan læse alt om sikring af badeværelser i By og Byg Anvisning 200 om vådrum.

Det er rigtigt at i tilfælde med etplans huse og tunge konstruktioner er det ikke nødvendigt at udføre membran, men man anbefaler det alligevel fordi tætheden i de tunge konstruktioner ofte er teoretisk og ikke reel.

Lars

Krybekælder og varmesystem?

? Hej Lars.

Vi har et hus med en krybekælder på omkring 70 cm. Den er uisoleret, mit spørgsmål lyder: Hvad er bedst at isolerer den med, vi skal have gulvvarme.

Skal den fyldes op?

Det er et stort hus på 213 kvadratmeter, med de 8o kvm. på første salen. Hvilken varmeinstallation vil du anbefale, lige nu er der brændeovn og elpaneler. Det skal være den installation der giver mest besparelse i årene fremover. Det er ikke det afgørende hvad det koster at installere det, men selve varmebesparelsen vi er ude efter.

Ser vfrem til dit svar.
Mange hilsner fra Ib.


! Hej Ib

Der findes systemer til at lægge gulvvarme i det eksisterende dæk, men det vil være fornuftigt at fylde krybekælderen op og isolere med EPS f.eks. www.jackon.dk (Thermisol).

Du kan eventuelt installere et træpillefyr og hvis du har mulighed for at grave slanger ned i have kan et varmepumpesystem som eksempelvis www.naturvarme.dk.

Lars

Solenergi?

? Hej Lars.

Min søn og svigerdatter har lige købt hus og vi har i den forbindelse talt om solceller placeret på taget som omdanner denne til strøm. Vi har søgt lidt på nettet men ikke rigtig fundet noget brugbart. Kan du hjælper os? evt. henvise til nogen/sted/priser.

På forhånd tak og venlig hilsen, Kenny


! Hej Kenny

Prøv at ringe til elektrikeren hos Logik og co på 2844 0910.

Lars

Kalksandsten?

? Hej Lars.

Jeg har et hus, der er opført i hvide kalksandsten. Stenene er efterhånden blevet noget kedelige at se på. De er vistnok blevet behandlet med silikone på et tidspunkt (iflg. tidligere ejer).

Kan jeg rense stenene på en eller anden måde?

Hilsen René


! Hej Rene

Jeg tror at du med fordel kan kontakte www.kalk.dk (Jurakalk).

Lars

Isolering omkring vinduer ude?

? Hej d'bedre

Det er ang. at jeg har kigget på et ældre hus de har sat nye vinduer i og har bemærket at de har brugt en form for skum derefter fuget dem med cement.

Så da jeg så jeres program hertil formiddag 23/9 blev jeg nervøs for at købe huset er denne bekymring relevant?

Den bekymrede. agrethe


! Hej Anna-grethe

Jeg synes der er grund til bekymring, men om du ligefrem skal afholde dig fra at købe huset kan jeg ikke svare dig på, der kan være så mange plusser og minusser der skal gøres op.

Du kan risikere at der sætter sig fugt i skummet og på bagsiden af karmen og det er skidt, specielt hvis vinduet er lavet af dårligt træ. Skummet kan eventuelt skrabes ud og vinduet kan stoppes om.

Lars

Indragelse af 1. sal?

? Hej Lars,

vi har et traditionelt murstenshus fra først i 50'erne. Der er tegn på, som er sopradisk understrøget, og helt uden “bindere” og ingen undertag. Vi skal til at udnytte 1 salen, og mine overvejelser går på om det er nødvendigt at lægge nyt tag, med undertag, nye sten osv. eller om jeg kan reparere/fornye understrygningen, og så lave noget med vindpap mellem spærene eller evt. en slags undertag nedefra, med ca. 5 cm. til taglægterne for at sikre ventilation, og så isolering, dampspære og gips. For når jeg render og kigger på tage så ligger der jo mange gamle tage rundt omkring.Pga. pengene ville vi nok vælge betontegl, og de er jo ikke så gode som rigtigt tegl eller??

Mvh Nikolaj


! Hej Nikolaj

Hvis du ikke har haft problemer med det gamle tag og tagstenene ikke er begyndt at forvitre er det en god ide at lade taget ligge. Sørg for god ventilation og brug hør- eller papirisolering. Når taget en gang skal skiftes kan du komme til udefra.

Lars

Fugtmembran?

? Jeg har bygget et 2 etagers halmhus som er isoleret med 20 cm ålegræs i etageadskillelsen. I underetagen er der et godt ventileret badeværelse med loft af et lag gips og ingen fugtbremse. Oven over skal der være gæstebadeværelse. Gulvet består her af vandfast spånplade hvorpå konen vil have et vandtæt skibsdæk af teak med gummi imellem.

Ville du lægge den lovpligtige fugtmembran og dermed forhindre fugten nedefa i at komme væk?

Vinyl giver vel også problemer?

Venlig hilsen Morten


! Hej Morten

Det var et af de rigtig gode spørgsmål. Valget mellem at forsøge at holde fugten ude på begge sider som medfører at fugten der måtte komme ind alligevel, bliver spærret inde og at holde den ene side åben, så der kommer fugt ind i konstruktionen som så også kan komme væk igen. By og bygs anvisning om vådrum foreskriver tydeligt at der bør monteres et damptæt loft, men også at man ikke bør montere dampstandsende lag under andre vådrum. Derfor mener jeg godt du kan undlade dampspærren, men lav en inspektionsslem og hold øje med udviklingen i dækket.

Lars

Køkkengulv?

? Da jeg byggede om for 6 år siden blev mit gulv i stuen lavet med sand, lecanødder, flamingo, beton.

Jeg skal nu til at lave gulv i køkken.

Bruger man ikke lecanødder mere?


! Hej Bjarne

Jo det er stadig et godt materiale, men de nye EPS-plader (flamingo) som du f.eks. kan se mere om på www.jackon.dk (Thermisol) kan både isolere og hindre kappilar problemer, derfor kan man nu også bygge uden at bruge lecanødder eller nøddesten.

Lars

Indeklima?

? Hej Lars

Vi bor i et beton andels-rækkehus hvor indeklimaet ikke er rart Når vi sover ude i ferier og lign har vi det meget bedre Hvad kan vi gøre for at bedre indeklimaet?

Vi gør tit rent, lufter meget ud og har mange planter.

Mvh Erik


! Hej Erik

Det er fornuftigt at lufte ud osv, men det løser ikke det grundlæggende problem at huset ikke kan ånde. Træ der ikke er lakeret i f.eks. loft, puds af ler på vægge skillevægge af gips og hør/papir eller endnu bedre af ubrændt ler og lignende, kan også hjælpe på problemet, men ideen med at bygge huse af beton er grundlæggende fjendsk mod indeklimaet.

Lars

Skorsten?

? Jeg vil fuge min skorsten om, stenene er mokka blødstrøgne, fugefarven er sandfarvet (gullig).

Hvad skal bruges af materialer samt blandigs forholdet?

P.f.h. tak, George Eriksen


! Hej George

Prøv at kontakte www.kalk.dk (Jurakalk) - de er eksperter i det med mørtel.

Lars

Miljøvenlig indendørs vægmaling?

? Hej!

Tak for et rigtig godt program!

For et godt stykke tid siden omtalte I miljøvenlig vægmaling i en af jeres udsendelser. Jeg fik desværre ikke fanget hvor man evt. kunne købe sådan maling. Har I mulighed for at sende mig nogle links og adresser på producenter og forhandlerer?

På forhånd tak! Tzvetelina Vammen


! Hej Tzvetelina

Du kan finde et firma på: www.damsonpaint.dk

Lars

Cellblokken?

? Hej lars.

Jeg har et spørgsmål om cellblokke, Hvis man bygger med en cellblok på 36.5 cm, hvad er prisen i forhold til en traditionel ydervæg (mursten-isolering-bagmur)?

På forhånd tak, Morten


! Hej Morten

Det er helt sikkert billigere. Hvis du vil vide konkret hvor meget, er du nødt til at få tilbud hjem fra et par murerfirmaer.

Lars

Tagsten?

? Hej.

Jeg står over for at skulle have nyt tag på vores hus. Jeg vil gerne spørge om forskellen på almindelig tag sten og Danflock som alle anbefaler, men det er jo også en anden pris.


! Hej Søren

Danflock er et betontegl med et tætningssystem der i visse tilfælde kan overflødiggøre undertaget. Så det er bestemt ikke en dyrere løsning end alm. tegl på kort sigt. Betontegl har det problem, at det mister farven med tiden og holdbarheden er heller ikke så god som et rigtigt godt brændt tegl.

Lars

Maling af CelBlok?

? Hej Lars,

Du nævner i udsendelsen med CelBlok at disse ikke må males med plasticmaling.

Hvad skal man så male med?

Mvh. Peter


! Hej Peter

Hvis de males med plastikmaling udvendigt risikerer du at den fugt der kommer bagfra trykker malingen af og den gode indeklimaeffekt blokkene har fordi de kan “ånde” ødelægges af en tæt maling.

Anvend hellere kalk, silikatmaling eller lignende. Få eventult råd hos www.kalk.dk (Jurakalk)

Lars

Indvendig beklædning af ydervægge?

? Jeg har netop erhvervet et grundmuret hus fra 1870. Huset er konstrueret med 2 lag teglsten uden hulmur. Den indvendige side af ydervægge var beklædt med et cellotexlignende produkt, som nu er fjernet. Mit spørgsmål er nu, hvilket produkt, der vil egne sig bedst til beklædning af væggene?

Jeg vil ikke isolere for enhver pris, da dette vil kunne give risiko for fugtophobning imellem isolering og ydervæg og dermed rådangreb i træoverliggeren, der er anvendt i konstruktionen. Vil man kunne anvende f.ex. et dobbelt lag gipsplader eller fermacell fibergipsplader direkte på ydervæggen og dermed sikre en at fugtgrænsen i ydermuren ikke forskydes indad med fugtophobning til følge. Der findes mange velmente råd omkring emnet, men jeg håber herigennem at få en løsning, der vil skåne huset mest muligt.

På forhånd tak


! Hej Rene

Hvis du ville isolere kunne du etablere et ventileret rum mellem isolering og mur. Jeg tror det ville være den sundeste løsning for dine træoverliggere. Men hvis du ikke isolerer vil det være fint at beklæde væggen med en af de plader du foreslår.

Lars


? Kunne man bruge de i programmet omtalte halmplader til at opnå en vis isoleringseffekt og samtidig holde den samlede mur diffusionsåben?

Kan disse monteres direkte på muren, eller ville du anbefale, at man anvende et skelet af træ eller stål til at montere pladerne på, for at opnå et hulrum mellem mur og halmplader?

Hvor stort skulle dette hulrum i givet fald være?

Jeg har i programmet hørt, at man kan male direkte på disse halmplader. Hvilken type maling skulle der i så fald anvendes for at sikre at den samlede konstruktion forbliver diffusionsåben?

Kunne man filtse et tynd lag af kalkmørtel direkte på halmpladen indvendigt og derefter foretage en kalkning med farvet kalk?


! Hej igen

Ja, halmplader ville fungere fint. Det vil stadig være en god ide at etablere en ventileret spalte bag pladerne. Du behøver ikke skelet bag pladerne.

Du kan godt lægge et lag spartelmasse på pladerne og herefter kalke, men tjek lige med Biocore med hensyn til hvilken spartelmasse de anbefaler.

Du kan også male med en linolieemulsionsmaling som fx. fra www.damsonpaint.dk.

Lars

Byggemateriale til ydermur?

? Hej Lars,

Vi er ved at planlægge en tilbygning til vores hus. Denne skal laves som en selvstændig bygning på 50 kvm. i 1½ plan med en lille glasgang som forbindelse med vores nuværende hus. Dette er i berappet gasbeton med rødt tegltag. Tilbygningen skal stilmæssigt ligne dette. Vores spørgsmål er, hvilket materiale vi skal bruge til murene på tilbygningen?

Det er vigtigt at det ikke er for dyrt, at det kan holde til en overetage og et tungt tegltag samt at indeklimaet bliver godt. Vi har spurgt et par murere, der alle siger mursten som ydervæg og gasbeton som indervæg med 15 cm isolering mellem.

Hvad siger du?

Mvh. Peter Wass


! Hej Peter

Jeg synes det lyder udmærket.

Du kan også bruge massive celconblokke www.hplush.dk (Celcon) eller ubrændte lersten fra www.egenvinding.dk.

Lars

Havemøbler + havelåge?

? Kære Lars

Først mange tak for nogen udsendelser, håber de bliver ved. Jeg vil meget nødigt undværer dem, da jeg har haft meget hjælp af det. Men mit spørgsmål lyder:

Vi, min søde forlovet og mig, har et for os paradis, der er bare et lille minus. Håber du kan vende det 100+20 grader til et plus.

Vi har et bord og bænk i et til haven. Det skal stå ude i alt slags vejr og det samme gælder havelågen, men det er ikke behandlet og det er trykimpregneret. Hvad skal det ha' af behandling og hvor skal man gøre af brugt terpentin, da vi ikke har bil og ikke kørekort og ca. 20 km til nærmeste sted, hvor det er til at komme af med det?

Låge og bord og bænke skal være farveløse.

Held og lykke fremover, håber der kommer flere af dine meget gode og forståelig udsendelser. Er det muligt at købe dem på VHS videobånd eller på DVD film og er det muligt at bede om din autograf?

Venlig hilsen fra Hanne Andersen + Johnny Andreasen (Langeskov - Fyn)


! Hej Hanne og Johnny

Jeg synes det vil være klogt at kontakte www.damsonpaint.dk eller en af de andre linoliemalingsproducenter for at få råd. Trætjære er også en mulighed.

Hvis I vil købe programmet kan I prøve at henvende jer til produktionsselskabet på E-mail.

Lars

Isolering af gulv for gulvvarme

? Vi bor i et hus fra 1964 hvor gulvet er et parketgulv på strøjer, med ca. 7-10 cm. ned til betonlag. I forbindelse med vi vil have et nyt køkken, vil vi gerne have gulvvarme og der bliver heller ikke plads til rediatorer.

Alle jeg har rådspurgt omkring det med gulvvarme, siger der skal graves mindst 30 cm ned og isoleres med min 25 cm. isolering og støbes på ny. Kan det virkelig passe?

Jeg mener at have set en udsendelse hvor du brugte nogle materialer som var 5-6 cm. tykke med alu omkring som svarede til ca. 25 cm isolering. Vil det ikke kunne bruges i denne forbindelse? Det er jo ret omfattende at skulle brække alt det gamle gulv op!

V.H. Erik


! Hej Erik

Det vil være meget fornuftigt at fjerne nok gulv til at du kan lægge 150 mm terrænplader fra www.jackon.dk (Thermisol) plus et betonlag. Du kan også lægge et varmegulv fra samme firma, men der skal helst være isoleret godt under et opvarmet gulv.

Vi har også snakket om elgulvarme fra www.devi.dk, det fylder ganske lidt, men til et stort gulv vil energiforbruget være for stort.

Lars

Indvendig beklædning af sommerhus?

? I mit sommerhus er den udvendige beklædning blokhusbrædder mens den indvendige er bløde plader (svarende til opslagstavler). Indmaden vil jeg nu udskifte, og det kunne være flot med blokhusbrædder indvendig.

Mit spørgsmål er, kan man bruge almindelige blokhusbrædder indvendig, og skal der laves isolering a la rockwools retningslinier?

Endelig sidst, hvilken maling kan anbefales til indvendig brug på disse nye brædder?

Og til allersidst, hvis du ved det, kan man lave skjulte sømninger på profilerne i blokhusbrædder.

På forhånd tak, Finn


! Hej Finn

Blokhusbrædder kan godt bruges som indendørs beklædning, men hvis du vil bruge hør eller papir som isolering skal du have en gips-/fibergips- eller lignende bag brædderne. Blokhusbrædder kan ikke sømmes fordækt, men du kunne måske vælge et andet profileret bræt.

M.h.t. maling vil jeg anbefale dig at tjekke med www.damsonpaint.dk eller en af de andre linoliemalingsproducenter.

Lars

Skimmelsvamp i bilen?

? Hej Lars.

Min kærest har kørt rundt i en arbejdsbil hvor der er åben om til kassen i gennem længere tid. Der har været en form for mug oppe bag den ene sol klap i lang tid. Og jeg har haft noget om skimmelsvamp i min udd. og da jeg kiggede på det i dag blev jeg lidt i tvivl, for det kunne jo være. Min kæreste har tidligere haft astma men det er så gået over. Og han har lige ligget syg med forkølelse tror vi, for det er jo så spørgsmålet. For da han startede på arbejde i dag som chauffør og satte sig ind i sin bil begyndte han at blive forkølet igen, eller fik de symptomer på det. Og jeg vil så gerne vide om det er muligt at det kan være skimmelsvamp i bilen, for det er meget fugt i bilen når det er koldt udenfor. og hvordan kan man tjekke om det evt. skulle være skimmelsvamp??

Håber at høre fra dig.
Mvh. Lovinda Smedehus.


! Hej Lovinda

Jeg har været længe om at svare; undskyld.

Det kan godt være skimmel. Du kan få det tjekket hos www.hussvamp-lab.dk.

Lars

Maling af murstensvæg?

? Vi har tænkt på at male en rød murstensvæg i vores stue for at lysne op. Det er en ydervæg og jeg går ud fra at væggen fortsat skal kunne “ånde”. Hvad kan du anbefale.

Skal væggen først vandskures eller kan man male direkte. Hvilken type maling kan du anbefale?

Venlig hilsen, Gunnar Gildhoff


! Hej Gunnar Undskyld at jeg først svarer nu.

Hvis du synes om væggen som den står behøver du normalt ikke at pudse væggen før du behandler den.

Brug silikatmaling, kalk eller lignende. Du kan tjekke hos www.kalk.dk (Jurakalk) og hos silikatmalingsproducenterne.

Lars

Convec eller gulvvarme?

? Hej Lars Jørgensen.

Jeg har set på jeres meget gode udsendelse på TV og jeg er allerede blevet en hel del klogere, Jeg er uddannet Tømrer og skal til at bygge en bolig.

Huset kommer til at blive sådan ca. 58m² i to etager med kvist.

Mit spørgsmål til dig Lars, hvad er den bedste løsning på varmen i huset?

Jeg lagde mærke til det nye produkt CONVEC, er det en fornuftig løsning eller ville du vælge pexrør til at lægge under gulvbelægningen, eller hvad med fjernvarme i almindelige kobberrør med radiatorer?

Hvad er din mening.? Hvad er den bedste varme du kan få og hvad er billigst?

Jeg håber at kunne få svar fra dig, når du har tid.

P.S. Tak for at du kunne hjælpe mig med at få svar på mine spørgsmål.


! Hej Sakaris

Jeg vil anbefale dig at få et helt konkret tilbud fra 2 VVS firmaer. Så kender du prisen og de vil også kunne give dig råd om driftsudgifter mm.

Lars

Maling af lofter og paneler?

? Vi har nogle fyrretræslofter, som er mørke af patina (ubehandlet fra opsætningen i 78). Har I et forslag til maling, som lysner træet, men hvor man stadig han se årene i træet. Vi har hørt om en ny maling fra TripTrap, der er let at håndtere for ikke håndværkere. Kender I den og er den miljøvenlig?

Vi har endvidere nogle paneler/dørkarme, som er mørkebrun-bejset fyrretræ; hvad kan I anbefale, de bliver malet med?

Vi har tidligere malet med naturmaling på linoliebasis. Det var kraftigt lugtende. Er det noget, man skal leve med og så lufte kraftigt ud eller er der nogen uden kraftig lugt?

Hilsen Ole.


! Hej Ole

Jeg er sikker på at linoliemalingsproducenterne har et produkt der er egnet. Jeg har selv brugt linoliemaling fortyndet med linolie. Prøv at tjekke med www.damsonpaint.dk.

Lars

Varmetab / fugt / vandtæt?

? Jeg vil gerne hører om hvad fordele og ulemper der er ved bygge med loft til kip frem for almindeligt loft?

Hvad er bedst, nemmest at ligge?
Hvad kræver det af isolering evt. hældning på taget?
Hvad er mest miljøvenligt med hensyn til varmetab, fugt og vandtætheden?
Hvad for nogle materialer kan I anbefale og evt. forhandlere?

På forhånd tak, Jan


! Hej Jan

Det er nemmest og mest varmeøkonomisk at lægge loftet omkring hanebåndet, men det kan give en flot rumlighed at gå til kip.

Jeg vil anbefale dig at bruge hørisolering og gipsplader eller www.fermacell.dk og en åben maling fx. linolieemulsionsmaling fra www.damsonpaint.dk.

Du kan få flere råd hos www.egenvinding.dk.

Lars

Isolering af baghustag?

? Jeg har sidste sommer lagt nye tagplader, eternit, op på mit uopvarmede baghus. (20 m³)

Nu driver de af fugt på undersiden, kondens. Lægterne er omtrent gennemblødte.

Kan jeg afhjælpe ved at isolere pladerne. Der er god gennemtræk i huset, men et tilstødende drivhus sender varm luft ind under pladerne.

Venlig hilsen, JAU


! Hej John

Du kan sandsynligvis stoppe det meste af problemet ved at lukke af ind til drivhuset.

Ellers kan du lægge et diffusionsåbent undertag under dine tagplader og du kan isolere mellem spærene med en ventileret spalte mellem isolering og taglægter.

Lars

Vinduer m.m. ?

? Hvad er miljøprofilen på de dejlige næsten vedligeholdelsesfrie plastvinduer?

Programmet, er det egentlig ikke bare et reklameprogram der er sponsoreret af de som bliver bliver nævnt?


! Hej Flemming

De plastvinduer jeg har haft med at gøre har ikke været dejlige og næsten vedligeholdelsesfri. De første vinduer man producerede er gået til og jeg synes ikke at de senere produktioner foreløbig har set for lovende ud, men jeg kan da ikke afvise at man er blevet bedre til det - jeg tvivler.

Sammenligner man med dårlige trævinduer med masser af imprægneringsvæske er plastvinduers miljøprofil sikkert god nok. Men sammenlignet med et godt linoliemalet kernetræsvindue ser det ikke så godt ud.

Mine vurderinger af materialerne er mit bedste bud på hvordan de forskellige materialer og systemer kan gavne og skade i en praktisk anvendelse. Jeg kommer med mine anbefalinger efter at have brugt den viden jeg er i besiddelse af og den omtanke på miljø og økonomi jeg mener man skal have for at bygge forsvarligt.

Lars

Træ/alu vinduer?

? Hej byggeekspert.

Ganske kort. Vi påtænker en større glas kvist opført i vores ældre landbrugs ejendom, af hensyn til besværlig/ingen vedligehold, tænker vi denne udført i træ/alu.

Så gerne lidt om fordele, fabrikanter, ulemper hvis der er nogle?

Venlig hilsen, René Kjær.


! Hej Rene

Der bliver lavet gode træ/alu-vinduer i Danmark og de er vedligeholdelsesmæssigt rigtig gode. Det er godt for miljøet når vinduerne har lang holdbarhed og ikke skal skiftes om 15 år. Det negative ved alu-vinduer er at aluminium bruger mange ressourcer ved fremstillingen og mig bekendt bruger alle producenterne giftig vakuumimprægnering i træet.

Så der er både for og imod. Et alternativ kunne være et linoliemalet vindue som også er meget vedligeholdelsesvenligt.

Lars

Mahognivinduer?

? Hej

Vi har fået nye mahognivinduer i vores hus. Da vi efterfølgende malede indvendige vægge, er der desværre kommet noget maling på træet (vandbaseret maling). Af en eller anden grund kan vi ikke bare vaske det af igen. Træet har fået nogle lyse halvgennemsigtige hvide pletter. Hvordan fjerner vi dem bedst?

Er der forskel på de olier vinduerne kan behandles med ? Og hvilken type er den bedste?

Mvh Hans Odgaard


! Hej Hans

Det ved jeg ikke noget om. Prøv hos en af linoliemalingsproducenterne fx. www.damsonpaint.dk.

Lars

Opvarming af anneks?

? Jer skal have opvarmet et anneks (60 m²) til 10-12 grader minium om vinteren. Annekset vil blive isoleret med mellem 200-300 mm mineraluld overalt. Jeg har ca. 60 m til hovedhuset der opvarmes med træpiller. Hvilken løsning kan du få øje på?

Tak for et fint program.
Mvh. Niels


! Hej Niels.

Den er altid svær.

Der er El jo nemt. Du må købe en andel i en vindmølle der dækker forbruget.

Og så synes jeg i øvrigt du skulle bruge noget hør eller papir til at isolere med.

Lars

Mineraluld

? Hej Lars

Jeg har med stor interesse læst dine svar, specielt omkring isolering og det undre mig at du henviser til hørisolering, ifølge flere tømmerhandlere er dette ikke i handlen længere, det var efter sigende 3-4 gange dyrere end mineraluld og kunne ikke sælges ???

Hvad har du imod mineraluld f.eks. Isover - ifølge deres hjemmeside består dette af 80 % genbrugsglas og derved skånes miljøet for 28-30.000 tons affaldsglas pr år.


! Hej Lars

Mineralulden har flere ulemper. Det klør og kradser og er usundt at arbejde med. Den kræver en dampspærre i ydervægs- og tagkonstruktioner som ødelægger bygningens evne til at “ånde” og det kan give et dårligt indeklima. Når mineraluld skal bortskaffes lægges det på depot til evig tid, det kniber med pladsen på lossepladserne. Der bruges giftige kemikalier i mineraluld og endelig bruges der en stor mængde energi til at smelte glas og sten. Hvis mineralulden blev pålagt udgiften til oprydning efter produktion og bortskaffelse ville den nok være dyrere end alternativerne. Så længe vi alle sammen betaler for oprydningen kan mineralulden som regel konkurrere på prisen, men hørren er ikke meget dyrere og papirisolering er i mange tilfælde endda billigere.

Lars

Skorsten

? Hej Lars

Jeg har et hus med vandskuret udvendigt murværk, men skorstenen er ikke vandskuret, nu er det, at det hele er malet med en facademaling, Hygæa eller noget lignende, og jeg ville gerne om jeg kunne få det renset af skorstenen og give den indfarvet murcem i stedet, så jeg ikke længere behøver kravle rundt på taget hver gang den skal males, tror du at du kan være mig behjælpelig med et godt råd til at få malingen af med, så murcem/skalcem'en ka' bide???

På forhånd tak, Birger


! Hej Birger

Jeg kender kun den hårde vej. Sandblæsning, skrabejern, stålbørste osv.

Men jeg tror nu ikke du slipper for en jævnlig vedligeholdelse - skorstenen er meget udsat.

Lars

Gas-radiatorer

? Vi har et lille hus, der er el-opvarmet. Dvs. egentligt er der slukket for el-radiatorerne og i stedet for tændt for brændeovnen placeret i midten af huset. Desværre kræver sådan en karl jo at blive “fodret” jævnligt og i stedet for at investere i et pillefyr overvejede vi at supplere med en gasradiator. Er det noget du kan anbefale?


! Hej Kim

Hvis det er flaskegas I vil fyre med bliver det rimeligt dyrt i drift og I kan også få nogle kondensproblemer. I kunne måske investere i en bedre brændeovn eller allerbedst i en masseovn, som kun behøver at blive fodret en gang i døgnet. Prøv at checke [f/e].

Lars


? Tak for svaret.

Vi har naturgas ude i vejen, så det var det vi ville bruge.

Vi vil nemlig gerne have gaskomfur, så ville det være to fluer med et smæk.

Jeg håbede bare at kondensproblemet var løst. Vi har før boet hvor vi fyrede med flaskegas og gasovn og det var jo som at bo i en ostebutik, så da jeg så det vægmonterede gasovne håbede jeg lige ..., men ok. Vi kigger lidt videre.


! Jeg tror faktisk man kan få nogle naturgas radiatorer som ikke giver kondensproblemer.

Lars

Gipsplader

? Idet jeg er ved at komplet renovere nyt hus, anmoder jeg Dem venligst om at være behjælpelig med følgende: Jeg har i okt./nov. måned set Deres udsendelse, hvor man til væggene brugte andet end gipsplader, som var lavet af “brugt papir” el.lign., og som var stærkere. Husker ikke, hvad det hed, eller hvor man kan købe det. Vil De venligst oplyse mig nærmere herom?!

Venligst, Hayel Celik


! Hej Hayel

Det har været www.fermacell.dk.

Lars

Skorsten

? Hej Lars

Jeg har revet en skorsten ned og skal nu pudse vægen men men trækker det sorte nu igennem det nye pudslag og hvad skal jeg gøre for at forbygge det?

Med venlig hilsen , Olsen


! Hej Ole

Man kan lægge staniol på de sorte områder eller man kan give de sorte sten shelllak. Begge dele er svære at pudse på. Prøv at kontakte www.kalk.dk (Jurakalk) måske her de en bedre ide.

Lars

Ludbehandling af høvlede profilbrædder

? Hej Lars Jørgensen

Jeg har et hus i to plan fra 1980, hvor 1. sal er beklædt indvendigt med høvlede profilbrædder. Disse brædder er efterhånden næsten orange. Jeg ved, at det er for sent at ludbehandle dem med ægte lud. Jeg har også set produkter hvor man kan male dem, men man kan stadig se det orange igennem den hvide farve.

I Matas så jeg på en flaske brintoverilte, at man kan lysne gule brædder med dette produkt. Har du nogen erfaring med det?

mvh. Finn Sander Jensen


! Hej Finn

Nej det har jeg ikke, men prøv at få råd hos linoliemalingsproducenterne fx. www.damsonpaint.dk.

Lars

Vedligehold af vinduer i rå træ (indvendig)

? Hej Lars

Vi bor i et 5 år gammelt hus. Vi har valgt at lade vore vinduer stå ubehandlet, idet det passer bedst til vores hus. Den dug der danner sig indvendig har dog med tiden gjort bundstykkerne mørke (overflade råd). Vi ønsker ikke at lakke eller male vinduerne. Efter en afslibning har vi har prøvet med Nordsjö - Tinova (lasur-oljebeis-transparent) - anbefalet af farvehandler. Den mørke farve kom dog hurtigt igen. Vinduerne er fra Rationel (fyrretræ).

PS: Vi lufter meget ud - og tørre vore vinduer hver morgen. Det bekymre os meget og vi håber du kan hjælpe os?


! Hej Thomas

Når træet bliver vådt igen og igen bliver det sort. Jeg tror kun I kan holde det pænt ved at få luftet fugten ud så den ikke kondenserer på ruden. Prøv at kontakte en arkitekt, ingeniør eller håndværker og/eller behandle træet med noget der holder træet frit for vand.

Lars

Skimmelsvamp eller.....

? Hej Lars.

Jeg har forrige år købt et Kalmar sommerhus som medbyg. Husets facade er i trykimprægneret fyrretræ. Jeg lod huset stå i et år uden at male det, da forskriften fra Kalmar var at det trykimprægnerede træ skulle "luftes". Her i sommers malede jeg mit hus i et olie produkt som ikke er slutbehandlingen, men kun en behandling mod svamp og lign. Så her til sommer skal huset så males i Pinotex klar olie. Mit problem er nu at jeg har observeret grå sorte pletter på hele mit ru træværk, samt de samme pletter på spær og pyntelister som er færdigbehandlet i heldækkende maling. Disse pletter er jeg bange for er skimmelsvamp, men på de færdig malede spær og pyntelister er det kun overfladisk og kan med en finger gnides af og efterlader en overflade som snavs. Er dette skimmelsvamp eller noget skidt fra regnen?

Med venlig hilsen, Johnny


! Hej Johnny

Det lyder som om det er en form for svamp. Prøv at snakke med en af linoliemalingsproducenterne fx. www.damsonpaint.dk om deres anbefaling til behandling.

Lars

Solvarme

? Hej Lars.

Jeg har et sommer hus på ca. 60 kvm. Huset bliver meget vekslende benyttet i vinter perioden og bliver gang på gang gennemkoldt. Mit spørgsmål til dig lyder så, hvordan kan man opretholde en konstant temperatur over 0 grader i huset uden at man skal bruge store mængder elektricitet.

Kan solvarme på en eller anden måde evt. være løsningen.

Ps. Huset er med fladt tag og opført i gasbeton.

Jan


! Hej Jan

Der findes solfangersystemer der blæser varm luft ind i huset når solen giver lidt om vinteren, men der er perioder hvor frosten får overtaget fordi der ingen sol er, og så er der vel desværre kun el-radiatoren, med termostaten sat på frostfri, tilbage. Men solfangeren kan godt nedsætte el-panelets forbrug.

Lars

Spildevand

? Vi, der bor herude på landet, har ofte problemer med at komme af med spildevandet på den mest miljørigtige måde. Vi har lige fået en spildevandsplan i Haslev kommune, men vores ejendom ligger for langt fra både eksisterende og projekterede kloakanlæg.

Vi påtænker derfor at bygge et PILERENSNINGSANLÆG, men har bl.a. problemer med dimensioneringen. Kan man fx. lige så godt lave anlægget på 4x50 m som på 8x25 m?

På hvilken årstid er det bedst at anlægge pilerensning?

Venlig hilsen, Torben Skovby


! Hej Torben

Det er en god ide at lave et lokalt anlæg. Du kan sikkert få svar på dine spørgsmål på www.pilerensning.dk og hos Transform Aps på tlf. 33 91 11 09.

Lars

Vinduer

? Hej Lars.

Vi har først set en genudsendelse af jeres program d.14-1-04. Jeg håber du vil give os et godt råd alligevel.

Vi bor i et hus hvor vindueslisterne, især de nederste er blevet sorte pga. fugt. Det lader til at man efter montage af vinduerne for 15-20 år siden har behandlet træet med brun træbeskyttelse. de trænger stærkt til en ny behandling. hvad gør jeg nu? Skal jeg male? Skal jeg montere nye trælister eller har du et bedre råd?

Venlig hilsen, Leif


! Hej Leif

Hvis listerne er udtjente skal de selvfølgelig skiftes, hvis de kun er udtørrede kan du mætte dem med linolie og afslutte med linoliemaling. Du kan få råd hos eksempelvis www.damsonpaint.dk.

Lars

Linolium's gulve

? Jeg så programmet d. 29-12-03, og mit spørgsmål går vedr. at der på undersiden af linoleums gulvpladerne er brugt kork, er det ikke noget med at det bliver mere og mere vanskeligt at finde kork, eller er det mig som har hørt forkert ?

Grundet mit spørgsmål skal også ses i at i jo går meget op i miljøet, og det kunne så være relevant at vide hvordan kork indgår i denne sammenhæng.

I øvrigt et rigtig godt program!

Thomas


! Hej Thomas.

Jeg ved ikke meget om korkproduktion, men jeg tror at problemet med korken er at kunststoffer kan produceres billigere, men kork som materiale er i hvert fald fornuftigt.

Lars

Kernetræ & brændeovne

? Hej Lars!

Jeg har lige set dig og Gorm på DK4 - - det er altid oplysende og fint! Tak, tak.

Jeg har et spørgsmål til det med kernetræ og til det med brændeovne.

Kernetræ: Er det kernetræ IdealCombi (http://www.idealcombi.dk/default.asp) forhandler generelt OK? Jeg spørger fordi jeg lige har fået opsat for 75.000,- kr. vinduer min lejlighed på Østerbro. Alt virker helt OK og jeg har ingen klager, men er jo lægmand - altså har du nogen erfaring med firmaet? Vil de holde i 100 år? Det kunne jo være du havde en mening om dette - du ved hvordan man har det når man lige har brugt 'mange' penge :-) De var for-malede før de blev sat i - jeg syntes farvelaget virker påfaldende tyndt - skal jeg være urolig?

Brændeovn: Til indslaget om brændeovne. Hvorfor søren foregår den slags 'altid' i fritstående huse? Det meste af Danmarks befolkning bor altså i lejligheder - snak da lidt om lejligheds specifikke ting også - please! Jeg tror nok at jeg har 2 gamle skorstene - lejligheden er fra 1903 - hvordan kan jeg se om jeg har det for resten? Er der nogle særlige forhold der gør sig gældende i lejligheder i forhold til huse med henblik på ovne? Jeg går i tanker om at lade en lille Morsø ovn installare til sommer - derfor spørger jeg - det er både hyggeligt og økonomisk. Hvad skal jeg regne med prismæssigt alt inkl.?

Med venlig hilsen, Michael Mogensen.


! ej Michael.

Jeg har ingen erfaring med firmaets produkter, men hvis de gør som de skriver på deres hjemmeside er de med fremme i den gode udvikling som den helt dominerende del af den danske vinduesproduktion er i. Man bruger kernetræ og kontrollerer kvaliteten i alle led. Jeg tror ikke du skal være bekymret.

Det kunne efter min opfattelse have været gjort endnu bedre ved at imprægnere med linolie og afslutningsvis male med linoliemaling. Det er en noget vanskeligere proces, men jeg er sikker på at det bliver fremtiden og der er da også flere producenter der er igang bl.a. www.linolievinduet.dk og www.egenvinding.dk.

www.damsonpaint.dk i Odense har specialiseret i at male vinduer og døre med linolie, så der sker noget på området.

Brændeovne. Tjek først med skorstensfejeren om skorstenen kan anvendes og med udlejer eller ejer/andelsforening om du må. Inden du vælger ovn skal du finde ud af hvad du vil med ovnen om det er ren hygge eller varmeregningen, hvor store arealer den skal kunne klare osv. og der er råd at hente hos producenterne. Jeg kan se at du kender Morsø, de laver rigtig gode ovne og du kan også prøve www.jydepejsen.com.

Du kan få en god brugt ovn for 1000 kr., en ny for 4-8000 kr., men du kan også få omkostninger til skorstenen hvis den ikke er køreklar.

Lars

Isolering af træhus

? I et af dine svar om isolering, skriver du, at det ikke er nødvendigt med dampspærre, hvis der bruges eksempelvis papirisolering, under forudsætning af at konstruktionen er udført korrekt med ventilation på den kolde side og hvad vil det helt konkret sige ? - eller nærmere hvordan?

mvh. Bente


! Hej Bente.

Hvis den udvendige side af væggen eller taget er mere åben end den indvendige, vil al den fugt der går ud i væggen eller taget kunne fordampe væk på den udvendige side. Det gælder papirisolering, hørisolering og andre isoleringstyper der kan transportere fugt og altså ikke mineraluld som vil ophobe fugten som vand i det man kalder dugpunktet.

I praksis skal man sørge for at der er et ventileret hulrum bag en facadebeklædning der er “for damptæt” eller anvende en beklædning der er “åben nok”.

Det er rigtigt godt for indeklimaet at fugten kan komme væk og det er endda uden at lukke varm luft ud.

Lars


? Tak for dit svar, håber at det ok at jeg lige spørger igen, og denne gang lidt mere konkret for at være helt sikker på, at jeg har forstået svaret. Jeg har nemlig overtaget et gammelt forsømt kolonihavehus, som jeg nu skal til at renovere.

Jeg vil bruge papiruld-bats, herefter vindpap. Der skal afsluttes med blokhusbrædder i fyrretræ, der males med linoliemaling. Vil blokhus-brædderne være “åbne nok”, så jeg kan banke dem direkte på vindpapet - eller er det nødvendigt at skabe et ventileret hulrum og i givet fald hvordan?

Indvendigt er der banket fyrretræs-brædder på konstruktionen og herefter en plade, som jeg vil kalde “en hård masonit-plade”. Disse vil jeg udskifte, da de flere steder er skadet af fugt, der skyldes rådne vinduer. Hvilket materiale vil du foreslå, at jeg sætter op i stedet for - jeg har nok desværre ikke råd til træ på alle væggene.

mvh. Bente


! Hej igen.

Du kan finde konkrete eksempler i “Bygningsdele med celluloseuld og høruld” som er udgivet af Dansk Brandteknisk Institut og Bygge- og miljøteknik. I de eksempler du finder der opereres med ventileret hulrum. Jeg er dog sikker på at du uden problemer kan udelade hulrummet i den situation du beskriver.

Du kan bruge en alm. gipsplade eller en Fermacell fibergipsplade.

Lars

Fjernstyret timer

? Hej Lars,

Jeg så programmet om bl.a. gulvvarme med elmåtter - du omtalte da også en timer, tror jeg, der kunne tilgås via Internet eller telefon.

Kan den anvendes til almindelige el-paneler og hvad er produktnavnet i givet fald?

Hilsen, Jan Smith


! Hej Jan

Der findes flere udbydere, men prøv at kontakte www.devi.dk.

Lars

Isolering

? Hej Lars

Jeg har lige købt et hus med 2 forskellige ydermure.

Den ene mur består af 23 cm lecablokke med en indvendig isolering bestående af 12 mm isoleringsplade (cellutex tror jeg det hedder). Denne isolering har jeg taget ned, da jeg fik at vide den var ulovlig at bruge i dag.

Den anden består af formur af gule klinker (mursten) og en bagmur af lacablokke med en indvendig isolering bestående af 12 mm isoleringsplade (Cellutex tror jeg det hedder). Denne isolering har jeg taget ned, da jeg fik at vide den var ulovlig at bruge i dag. Der skulle være hulmursisoleret.

Spørgsmålet er så, hvordan isolerer jeg bedst indvendigt fra?

Skal jeg købe en alm. gipsplade, en gipsplade med isolering, hørisolering eller er en halmvæg løsningen.

Det der tiltaler mig bedst er en Biocore 400 på 25 mm, men er det nok?

Jeg kan bedst lige en skruefast plade der kan bære er køkkenskab, jeg syntes det er lidt besværligt med gips.

God jul og godt nytår. Jan Petræus


! Hej Jan.

Du kan godt bruge Biocore. Det isolerer udmærket og du kan hænge et skab op på den. Selvom lecablokken også isolerer vil det være fint at bruge en tykkere Biocore-plade.

Alternativet kunne være en forsatsvæg af stål- eller trælægter, isoleret med hørisolering og beklædt med Fermacellplader (som jo også kan bære et skab).

Lars

Fliser / Klinker

? Jeg vil gerne spørge hvad er hårdheds grad på fliser/klinker og hvilken hårdheds grad skal vi gå efter, vi skal have nyt gulv med varme, i vores køkken alrum og vil gerne have fliser/klinker på gulvet. Hvad er forskellen på fliser og klinker.

På forhånd tak, Hilsen Lizzi Hansen


! Hej Lizzie.

Der findes uendeligt mange fliser og klinker i ligeså mange kvaliteter, så jeg vil anbefale dig at få råd hos en forhandler.

Lars

Maling af fliser i badeværelse

? Hej Lars

Vi har lige skiftet bolig, men fliserne i badeværelset der er fra 1970 ser ikke pæne ud. Vi vil gerne male fliserne hvide. Fliserne sidder godt og er ikke skadede.

Har du et godt råd til hvordan vi skal gribe det an og hvilke materialer vil du anbefale.

Med venlig hilsen, Jørn


! Hej Jørn

Nej det ved jeg desværre ikke noget om. Du må forhøre dig hos malingsproducenterne.

Lars

Trægavl i Sibirsk lærk+linolie, sort belægning

? Tak for et rigtigt godt og alsidigt program.

Jeg har netop (2001) bygget om / til. Jeg valgte at bygge i træ. Jeg har grundet klinkbeklædningen med Grundingsolie baseret på RenLinolie med fungicid. Både fra Damson & Lundegaard

Desværre er der flere steder hvor overfladen af træværket er blevet helt sort. Især de steder hvor vind & vejr har frit spil. Steder hvor træet er lidt i læ, udhæng mm, er der ingen sorte skjolder, og træet er fint.

Hvad er det sorte?

Hvorfor er det kommet - "nogle steder"?

Jeg regner med at skulle skifte hele molevitten?

På forhånd tak, Kenneth Bang


! Hej Kenneth

Jeg tror ikke at det er nødvendigt at udskifte beklædningen. Det lyder som om det er din grundingsolie der er angrebet. Du må henvende dig til de to producenter for en forklaring.

Lars

Isolering

? Hej Lars,

Først vil jeg spørge, om jeg uden videre kan isolere en indvendig skillevæg med avispapir? Er der noget jeg skal være opmærksom på?

For det andet har vi tidligere talt pr. tlf. vedr. hør-isolering. Du lovede en vareprøve, men jeg har endnu ikke modtaget den. Har I ikke fået produktionen i gang endnu eller?

Venlig hilsen, Bo


! Hej Bo

Ja hvis der ikke er nogle krav til væggen. Hvis der er brandkrav til væggen kan det klares med gips-, Fermacell- eller lignende plader.

Jeg sender en hørprøve til dig.

Lars

Alger på tagsten

? Jeg skal have nyt tegltag på mit hus. Nordsiden af det gamle tag er 'belagt' med alger og mos. Det vil jeg gerne undgå på mit nye tag.

Hvad kan jeg gøre for at undgå alger og mos? Er det f.eks. en god ide at lægge en kobber liste ved kippen? - Jeg har hørt at kobber udskiller et stof, som dræber alger.

På forhånd tak, Søren


! Hej Søren

Det er rigtigt at kobber, og også zink og bly, udskiller giftige stoffer der dræber alger og mos, men også alt andet levende. Det er bedst for miljøet at afrense taget mekanisk eventuelt med sæbe. Man kan ofte forebygge ved at beskære træer der står meget tæt på huset og ved at nedlægge meget store svinefarme der måtte ligge i nærheden (Algeproblemet er meget stort tæt på svinefarme).

Lars

Glatte planker

? Hej !

Mine forældre har et sommerhus hvor der er træterasser hele vejen omkring. Da brædderne ikke er overdækket er de med tiden, grundet alger og anden belægning tror jeg, blevet meget glatte, især når de er våde.

Da mine forældre er ved at være oppe i alderen og dermed usikre til bens, vil jeg meget gerne vide hvad jeg kan gøre for at gøre dem mindre glatte.

Der må være andre der har samme problem, så jeg håber at I kan hjælpe mig!

Jeg ser frem til at høre fra jeg snarest!

Med venlig hilsen, Thomas Nis Lorenzen


! Hej Thomas

Du har nok ret i at det er alger o. lign. der gør terressebrædderne glatte. Derfor må du rense algerne af enten mekanisk med højtryksrenser eller skurebørste og sæbe eller med en eller anden form for algefjerner. Jeg kender ikke miljøprofilen på algefjerner.

Lars

El gulvvarme måtter

? Hej Lars ,

Kan man bruge / lægge de el gulvvarme måtter i en campingvogn hvor der ligger gulvtæppe over? Og hvad koster sådan en måtte med termostat? Og hvem forhandler dem?

Med venlig hilsen Bjarne Lund


! Hej Bjarne

Man kan ikke bruge dem vi snakker om i programmet, de skal have lidt masse omkring sig. Jeg kender ikke til el-måtter der kan, men jeg tror de findes.

Lars

Indvendig maling

? Hvilken maling er bedst (sundest) at bruge til indvendige vægge (Leca påført struktur i form af en særlig spartelmasse). Hidtil har vi benyttet alm. vægmaling.

Vi har tidligere (5-7 år siden) givet vore vinduer Rentolin indvendig. Efter omtalen af Rentolins uheldige egenskaber har vi slebet og grundrenset træet for at afslutte med en gang lak (indvendig). Er denne behandling god og tilstrækkelig til at 'forsegle' evt. Rentolin-rester.

Med venlig hilsen, Preben


! Hej Preben

En linolieemulsionsmaling eller eventuelt en silikatmaling.

Du kan få flere oplysninger på www.damsonpaint.dk og på www.keim.dk.

Det med forsegling mod afgasning kan du sikkert få oplyst ved at henvende dig til producenten af den lak du har anvendt.

Lars

Energiruder

? Vi har fået opført en uopvarmet vinterhave med energiruder. Kan du fortælle, hvorfor ruderne dugger udvendigt, både i eftersommeren og nu. Vinterhaven er isoleret som det øvrige hus (huset er 10 år, vinterhaven 1 1/2 år). Vinduerne vender mod NV og det er ikke hver dag vi har problemet. Der er ligesom ikke noget mønster, med hensyn til kulde/varme udenfor. Vi har almindelige termoruder i resten af huset. Vi bruger ikke vinterhaven om vinteren, da vi hygger os i en anden stue om vinteren og glæder os til at 'flytte' ud til foråret.

Inge


! Hej Inge

Når ruderne er så godt isolerende kan der opstå den situation at rudens yderside er koldere end udeluften, det får luftens fugtighed til at kondensere på ruden.

Lars

Ideer til støjskærm!?

? Hej Lars

Vi bor ud til landsbyens hovedvej, nedkørsel til større udstykning, lige over for købmandens vareindlevering og ikke mindst 1 meter lavere, end denne vej med al dens trafik mv. - grundet terrænfald. Dvs. at vi får masser af støj og fejende lygter lige i hovedet, meget genrende på en ellers rigtig dejlig plet.

Jeg har undersøgt forskelligt mht. støjskærme Det er dels meget dyrt (ca. 2.000,- m2) og vist ikke lige sådan at sætte op eller lave selv. Mon du har nogle ideer til materialer og konstruktion? Jeg har haft kigget på noget med pil, hvor man kan vælge tørre kviste eller levende, som så nærmest bliver en hæk. Imellem pilefletfladerne er der så noget Rock/glasuld af en art. Andre med stålwiregitter moduler har en slags isoleringsmateriale, der holder vand i noget tid, således at div. kravleplanter har noget at holde sig friske af. Jeg kan godt lide plante dimensionen og skal i øvrigt leve op til krav om levende hegn på strækningen.

Mvh Elise


! Hej Elise

Det er ikke noget jeg ved ret meget om. Det du bygger op skal have lidt tyngde, måske kunne jord anvendes - det ville også give dig mulighed for den beplantning som du skriver om. Jeg kan anbefale dig at kontakte en landskabsarkitekt for et råd.

Lars

'Kliklister' til vinduer

? Hej Lars.

Jeg så netop dit/jeres program om vinduer den 211103. Her viste du bl.a. noget om, at listerne var 'klikket' på og at der ingen sømhuller var. Jeg har fået isat vinduer fra Rationel og skal have skiftet en lille rude, der er delt i to med en lodret midtersprosse. Sprossen skal være vandret i stedet for og jeg hár fået ruden hjem. Hvordan piller jeg de nuværende lister af - er de også 'klikket' på eller??? Kan jeg undgå at ødelægge dem - har du en smart måde????

Når så de er kommet af skal der nye på - jeg har fået én lang liste, der skal skæres op. Hvis ikke den skal 'klikkes' på eller sømmes på, hvordan gør jeg så - limer eller????

Med venlig hilsen, Poul.


! Hej Poul

Du vil kunne se listerne om de er sømmet på. Hvis de er det skal du forsigtigt lirke dem af. Start med de lodrette forneden. Du kan eventuelt genbruge listerne. Jeg mener ikke at Rationel bruger kliksystemet, hvis de gør, kan du få anvisning der. Monter de nye lister som de eksisterende og brug aldrig lim til glaslister.

Lars

Fliseopsætning i gammelt gæstetoilet

? Vort gæstetoilet trænger til renovering, herunder opsætning af nye vægfliser. Jeg har ladet mig fortælle, at nye fliser kan sættes uden på de gamle. Derved sparer man nedbrydning af gamle fliser og nypudsning af væg. Er det mon en anvendelig (og i givet fald fornuftig) fremgangsmåde.

Venlig hilsen - Gunnar


! Hej Gunnar

Ja det kan godt lade sig gøre ved særlige forhold og når det ikke er baderum, men jeg ville i de allerfleste tilfælde anbefale at nedtage de gamle fliser forsigtigt og genanvende pudslaget hvis det er muligt.

Lars

Isolering under gammelt anlagt plankegulv

? Vi har en gammel ombygget bungalov hvor grundhuset er fra 1934 og diverse tilbygninger er fra senere perioner. De er tilbygget før vort ejerforhold. Vi har dette store problem, at vi har så forfærdeligt meget fodkulde. Vi har fået brækket gulvet op i et af værelserne og i soveværelset og derefter isoleret og lagt nyt gulv, men da det er en temmelig bekostelig affære i et 168 kvm hus, leder vi efter en fornuftig løsning på den resterende del af vores hus (der er ca, 50 cm tomt luftrum under).

Ib


! Hej Ib

Hvis du kan komme under gulvet kan du binde hørisoleringsmåtter mellem bjælker og hvis det er muligt afslutte nedadtil med vindpap eller masonit eller et andet åbent materiale.

Lars

Pudsning af vægge

? Hej Lars

Jeg har et par spørgsmål angående pudsning af vægge.

Jeg kom ind i programmets slutning så jeg fik ikke fat i det hele.

Det drejer sig om et program hvor I pudsede væge. Du siger noget om at man bare kan bruge en blanding af sand og en anden ingrediens, som jeg desværre ikke fik fat i. Jeg fik heller ikke fat i blandingsforholdet? Kan man evt. komme noget farve i?

Efterfølgende snakkede du om at man kunne behandle væggen med voks eller kalke den. Hvis man vælger voks er der så en bestemt voks man skal bruge frem for en anden?

Jeg glæder mig meget til dit svar
Med venlig hilsen, Brian


! Hej Brian

Man kan blande morænejord (10-20% ler) med 2 x sand så har man en rigtig god puds. Jeg har selv brugt bivoks på en væg - den blev rigtig flot.

Ja man kan også få farvet lerpuds.

Du kan kontakte Lerstenafabrikken Aps og høre nærmere på 26 34 65 15 eller E-mail: lersten@egenvinding.dk

Lars

Valg af Facadebeklædning i træ

? Jeg er stødt på forskellige typer beklædning i træ, som lyder spændende - men trælasters rådgivning er “tynd” når man forsøger at finde ud af holdbarhed (behandlet/ubehandlet) i forhold til pris.

Jeg savner derfor troværdig information om disse forhold for at kunne vælge beklædning.

Jeg er stødt på træsorter som:
-Trykimpræneret fyr
-Yellow Balau
-Western Red Cedar
-Sibirisk Lærk

Da jeg ikke er meget for at skulle male hver 2-5 år, hvilket jo også koster en del, ville jeg gerne finde den beklædning som har det bedste forhold mellem pris/vedligeholdelse og levetid.

Jeg håber du kan give et råd om hvor jeg kan finde reel information om dette, så jeg kan træffe et fornuftigt valg.

På forhånd tak! Ib Larsen


! Hej Ib.

Gran og lærk er vores foretrukne, og trykimprægneret fyr bruger vi kun ved svampeskader, hvor det kan være foreskrevet. Vær opmærksom på at søm/skruer skal kunne klare den konkrete træsort du vælger.

Jeg tror du kan få mere specifikke oplysninger hos savværker og hos træbranchens oplysningsråd.

Lars

Angående jordsten

? Hej, vi sad lige og tænkte på om de jordsten ikke går i opløsning hvis det er til udendørs brug? da det jo kun er jord og sand i mørtelen? og hvad sker når regner?

René


! Hej René

Jo hvis stenene anvendes udendørs skal de kalkes eller silikatmales eller lignende og vedligeholdelsen er også vigtig. Indendørs har de ikke nogen belastning, bortset fra over vaske, bag tappesteder osv., og de har en masse indeklima-fordele.

Lars

Linolie

? Hej Lars,

Er det nødvendigt at behandle mit nybyggede sommerhus med linolie, inden jeg maler det til næste år, når det nu engang er trykimprægneret? Jeg har også fået at vide, at jeg skal blande linolien med terpentin, så det kan beskytte mod råd og skimmel. Er det sandt?

Hvad slags maling er bedst, hvis jeg behandler det med linolie? Igen har jeg hørt, at det så skal være en speciel maling.

VH Mikkel.


! Hej Mikkel.

Det er endda rigtig godt at træet står et års tid inden det skal males. Jeg tror ikke terpentinen er gavnlig i denne forbindelse. Det er bedre at blande trætjære i olien, men jeg vil anbefale dig at kontakte en af producenterne for at få råd.

Lars

Isolering

? Jeg kom desværre lidt sent ind i programmet, zappede for meget rundt før jeg fandt ro på “kanal” 4.

Det jeg så var godt, og jeg glæder mig til at se mere.

Mit spørgsmål er følgende.

Vi har et dejligt 176 års gammelt hus med stråtag. Loftisoleringen består af nogle bunker med glasuld, lidt strå, gammelt seletøj, nogle gamle døre, og lignende.

Jeg vil gerne efterisolere loftet, men vil helst ikke pakke det fine gamle hus ind i plastic, hvilket jo ifølge det jeg har lært er nødvendigt for ikke at få kondens ophobninger i glas / stenulds isolering.

Er det muligt at isolere loftet med andet end sten / glasuld, i givet fald hvilke materialer, og er det “godt” i henhold til brandsikkerheden.

Jeg kunne bl.a. forestille mig muslingeskaller, de støver ikke, og giver ikke særlig god grobund for muse og rotte kolonier. Jeg har bare ikke kunne finde noget om loft isolering og muslingeskaller.

Kan i hjælpe mig.

Hilsen Per.


! Hej Per

Ifølge rapporten “Bygningsdele med celluloseuld og høruldö fra brandteknisk institut og Bygge og miljøteknik er der ingen problemer med at bruge papir eller hørisolering på dit loft af brandmæssige årsager. Med hensyn til mus og rotter er hør og papir i hvert fald ikke dårligere end mineraluld, men det kan selvfølgelig også være slemt nok. Lecanødder, Perlite og som du foreslår muslingeskaller kunne være alternativer. Lad muslingerne “lugte af” inden du lægger dem op og Perliten kan eventuelt “bindes” med lidt cement i toppen så de ikke flyver rundt.

Lars

Gule og røde mursten?

? Hej Lars!

Jeg sætter min lid til at du kan give mig et seriøst svar på mit spørgsmål. Det er noget jeg har gået og tænkt over en del år, dog uden at kunne få et tilfredsstillende svar.

Rigtig mange facader er lavet af røde mursten. Hvis man så drister sig om for at kigge på bygningens bagside, opdager man tit at den samme bygning er beklædt med gule mursten på bagsiden! Hvorfor det? Og hvad er egentlig forskellen på en gul og en rød mursten?

Jeg håber virkelig du kan hjælpe mig.

Mvh Stine Boa


! Hej Stine

Man brugte de dyre og fine røde sten mod gade, så huset præsenterede sig flot mod gaden, og de gule billigere sten mod gården, hvor "kun" beboerne kom.

Lars

Bræddebeklædning

? Jeg ved ikke om i har været inde på dette under udsendelserne, men jeg har ikke fået det med hviken træsort er bedst at beklæde husets klimaskærm med?

I dette tilfælde skal træværket males sort, så spørgsmålet går ogse på hvilken form for maling der egner sig bedst, rent miljømæssigt. Det skal nævnes at huset er beliggende i et aggresivt miljø, helt ned til vandet?

På forhånd tak, Rune


! Hej Rune

Hvis du vil have en god Skandinavisk beklædning vil jeg foreslå gran eller lærk, som siges at holde ca. 40 år ude i det danske vejr uden behandling. Hvis beklædningen får en linolie/trætjære behandling eller lignende øges holdbarheden væsentligt. Du skal være opmærksom på at der er stoffer i træet der kan reagere aggressivt på søm/skruer, så det er vigtigt at du sikrer dig når du køber søm/skruer at de kan holde til den valgte træsort.

Lars

Isolering af kælder

? Hej

Jeg har lige købt et dejligt hus fra 1950. Huset er med høj kælder (205cm indv. lofthøjde) hvor ca. 130 cm er under terræn. Hvordan isoleres kælderen bedst?

Jeg kan informere om at der ingen synlige tegn er på fugt, selvom huset ikke er specielt vedligeholdt de sidste 10 år.

mvh Martin


! Hej Martin

Jeg kan ikke give dig et konkret råd uden at kende de faktiske forhold hos dig, men for mig at se kan du enten isolere fundamentet udvendigt med EPS (se hos www.jackon.dk (Thermisol)) eller indvendigt med det samme i en væg uden reglar.

Lars

Rotter og mus

? Hvordan er det med rotter og mus i papiruld og hør som isolering på loftet og vægge.

Er papir uld ikke et godt redematriale?

Hvad gør man?

Poul Erik


! Hej Poul Erik

Der kører et forsøg på Århus universitet vedrørende rotter og mus i hør- og mineraluldsisolering og den foreløbige melding er at dyrene ikke foretrækker det ene produkt for det andet. Jeg har selv brugt papir i mange år og har faktisk aldrig fundet reder i papirisolering - måske er det tilsætningsstofferne de ikke kan lide. Aviser som sådan er jo et meget attraktivt redemateriale.

Lars

Stabilisering af ler

? I 10 år har jeg arbejdet i Congo med CINVA RAM (hånd)presser og har eksperimenteret med cement stabiliserede sten som alternativ for den alt for energikrævende røde mursten.

Vi har bygget flere huse med det materiale (på størrelse med munkesten) som har store fordele over soltørrede sten og koster væsentlig mindre end de ellers hyppigt anvendte cementblocks.

Har man forsøgt at lave stabiliserede sten i Danmark?

Gerrit


! Hej Gerrit

Lerstensfabrikken Aps i Ringsted (Per Sørensen tlf 26 34 65 15) har foretaget enkelte forsøg med det, men har foreløbig ikke haft en egentlig produktion, og der er en hollænder der har produceret stabiliserede lersten til et byggeri i Mariager. Arkitekt var Tegnestuen Vindrosen i Sorø.

Lars

Lersten

? - Kan lerstenen bruges som klimaskærm - og hvis ja - hvilke efterbehandlinger kan anvendes?

- Kan lerstenen bruges som bærende mur i énfamiliehuse?

- kan lerstenen bruges som BS konstruktion?

Mvh. Jakob


! Hej Jakob.

Svaret er ja til alle dine spørgsmål.

Man kan pudse sin lervæg med lermørtel eller med hydraulisk kalkmørtel og herefter kan den kalkes eller males med silikatmaling.

Lars

Tagrender

? Hej Lars,

Fin udsendelse men men - bliver pvc ikke nedbrudt af solens ultaviolette stråler?

Hilsen holger.


! Hej Holger.

PVC`en gør plastrenden modstandsdygtig overfor lyset, uden den ville renden ikke kunne holde så længe.

Lars

Radon gas og 10 cm flamingoplader

? Kære Lars

Tak for jeres udmærkede program. Jeg er netop ved at totalrenovere badeværelse i sommerhus fra 1973, da der har været fugt og myrebo i en del af træværket. Jeg er blevet anbefalet at grave hele flise/beton, lecakugle og gruslaget op og derpå grave yderligere 30 cm ned i jorden. Dette har jeg nu gjort, hvorefter jeg vil hælde ca. 30. cm stampet stabilgrus, 22 cm blandet thermisol og allerede indkøbte 10 + 2 cm flamingoplader (er det ok at anvende disse allerede indkøbte flamingoplader?), sætte et armerings gitter op og lade mureren støbe et ca. 10cm betongulv med 3 cm afretningslag. Jeg vil opsætte 15 mm Fermacell fibergibsplader i ét lag på væggene direkte oven på trækonstruktionen, som har en 30 cm afstand mellem lægterne og isolere inden i væggen med 5cm tykke rockwool måtter. Lyder denne fremgangsmåde fornuftig? Hvad gør jeg for at slippe for Radon gas udslip fra gulvet i badeværelset?


! Kære Steen

Din plan lyder umiddelbart meget fornuftig. Jeg ved ikke hvad dine allerede indkøbte flamingoplader kan klare trykstyrkemæssigt eller hvor gode de er til at stoppe opsivende fugt (kapillarvirkning). Det må leverandøren kunne oplyse. Hvis betonlaget er lavet rigtigt kan det holde radongasserne nede. Du kunne eventuelt isolere med hør.

Lars

Hulmursisolering

? Hvilket materiale vil du anbefale til hulmursisolering? Der er tale om et hus fra 1929 men en halvandenstens mur. Udvendigt er huset pudset op. Er der mulighed for at der opstå nogle problemer efter en hulmursisolering - f.eks. frostsprængninger?

Venlig hilsen Mads


! Hej Mads

Jeg synes det er en god ide at hulmursisolere huset, men det er vigtigt at facaderne er tætte mod slagregn, så hvis pudsen er i orden skulle du ikke have problemer. Det er bedst for huset at overfladebehandlingen er diffusionsåben, altså gerne kalk, indfarvet mørtel, cempexo, silikat maling eller lign, men ikke plastikmaling. Jeg vil anbefale papirisolering hvis det er en god mur og genbrugsflamingo hvis den ikke er helt god.

Lars

Thermisol isolering

? Hej Lars.

Jeg så i jeres udmærkede program, hvordan i isolerede med Thermisol direkte på jorden. Vi har selv et gammelt hus med plankegulv og uisoleret krybekælder under. Der er ca 30-50 cm fra gulv til jord. Ved en isolering af gulvet er vi nødt til at brække det eksisterende gulv op, da der ingen adgang er til krybekælderen, og jeg tænkte at dette måtte være løsningen for at undgå vind/træk fra krybe kælderen.

Mit spørgsmål går på om det er bedre at bruge thermisol isolering kontra rockwool?

Og hvad med ventilationen i krybekælderen hvis der lægges thermisol?

Med venlig hilsen


! Hej Thomas

Du kan helt undgå at ventilere under dit gulv hvis du bruger Thermisol. Du skal fjerne alt træværk fra gulvbrædderne og nedefter, fyld op med grus (det skal stampes/vibreres), udlæg dine Thermisolplader, udlæg spånplader flydende og afslut med gulvbrædder.

Således undgår du træk fra gulvet og risikerer ikke råd og svamp. Du kan se og høre nærmere ved at kontakte www.jackon.dk (Thermisol).

Lars

Udvendig isolering

? Vi har købt et hus fra 1956/1972 som er lavet af gasbeton. Vi kunne godt tænke os at udvendig isolere det og derefter pudse det op.

Har du en ide om hvordan det kan gøres ? evt. ca. priser.

Hilsen Niels Arndal


! Hej Niels

Rockwool har et facade system til puds, og Fornyet Energi har udviklet et billigere system som desværre også er baseret på mineraluld. Jeg kender ikke andre systemer til puds, men du kunne forhøre dig om halmplader kan pudses til udvendigt brug (jeg ved at de kan indendørs).

Lars

Isolering af træhus

? Tak for en god udsendelse.

Jeg er den lykkelige ejer af et fint gammelt sommerhus fra 1938, stensokkel, sorte vandrette afrundede planker udvendigt og lodrette gran med mange knaster indvendig. Der er tagpap på taget og lagt 100mm rockwool på loftet, ellers er der ikke isoleret. Jeg vil gerne kunne bruge det om vinteren, hvordan isolerer jeg, skal jeg ofre de indvendige planker eller har du et godt forslag. Gulvet er heller ikke isoleret, der er naturlig udluftning og der lugter ikke af fugt, hvad sker der når jeg begynder at isolerer. Gulver virker ikke koldt.........men måske skulle det også isoleres.

Mange hilsner fra Elisabeth


! Hej Elisabeth

Hvis du skal bruge huset om vinteren bør du isolere ydervægge og også gulvet hvis det er teknisk muligt. Jeg kan ikke rådgive dig om, hvordan det bedst gøres uden et nærmere kendskab til huset. Jeg synes umiddelbart det lyder som om, du bliver nødt til at ofre den indvendige beklædning, men måske kan den genbruges. Du får ikke fugtproblemer ved korrekt udført isolering. Hvis du fortæller mig hvor huset ligger kan jeg måske anvise dig en fornuftig rådgiver i nærheden.

Lars

Vandskuret murstensvæg

? Hej lars,

Hvordan ordner man en gul murstensvæg så den bliver hvid og hvor man lige kan ane murstene. Er det noget man selv kan eller skal der proffesionel hjælp til.

venligst hanne poulsen


! Hej Hanne

Jeg tror at den overflade du går efter er en filtset murstensvæg. Den opnås ved at lægge et tyndt lag mørtel på væggen og herefter køres et vådt filtsebrædt over muren. Efterfølgende kan væggen f.eks. kalkes hvid.

Det er ikke den vanskeligste proces at udføre, men omvendt er det heller ikke så farligt dyrt at få udført. Hvis du selv vil binde an med det kan du kigge på www.kalk.dk (Jurakalk) og hvis du vil have et tilbud kan du vende tilbage så skal jeg finde en til dig.

Lars

Dampspærre

? Jeg er ved at bygget et hus hvor ydervæggene er krydsfinerplader dækket med granbrædder så det ligner to på en. Det bliver isoleret med 150 mm rockwool og indervæggene bliver 27mm trævægge. Gulvene bliver bjælkelag m.200mm rockwoolisolering og 27mm trægulv, fra jordplan er der cirka 30cm luft op til bjælkelaget hvor der i fundamentet er udluftningskanaler pr. 3m. Loftet bliver gips med 200mm isolering og der er 50mm luft til tagpladerne hvor der er lagt tagpap. Mit spørgsmål går på om man behøver dampspærre nogle steder eller kan man undvære den så huset kan ånde.

Mange hilsner Mikael Miller


! Hej Michael.

Når du isolerer med mineraluld er du nødt til at have en dampspærre mod det varme rum. Men hvis du bruger hørmåtter, papirisolering eller lignende kan du undlade dampspærren hvis du udfører konstruktionen korrekt med ventilation på den kolde side.

Lars

Bæreevne i tagspær

? Hej Lars.

Hvordan beregner man bæreevnen i sine tagspær? Mit eksempel: Jeg har ca. 140 kvm eternittag og vil gerne skifte det ud med et IBF beton tag, men kan spærrerne holde? Eller skal de forstærkes? og hvordan gøres det bedst?

Med venlig hilsen Ronni T. Jensen


! Hej Ronni

Du er nok nødt til at få spærene vurderet af en ingeniør.

Lars

Murbier

? Hvordan kommer man murbier til livs?

Hvis du rep. et hul kommer der bare et nyt et andet sted.

Martin Vibov


! Hej Martin

Det lyder som om dine fuger trænger til en omfugning . Når fugerne er i orden går der ikke murbier i dem. Du kan eventuelt bruge en hydraulisk mørtel. Du kan få mere at vide på www.kalk.dk (Jurakalk).

Lars

Isolering til båd

? Hej Lars.

Kan Fermacell gipspladen bruges som byggemateriale i en gammel træ- båd? I så fald det kan man så male med vådrums malling? Skal man fjerne det træ/planke der er begyndt rådne eller kan det stoppes. Hvordan stoppes det ellers? Det var for engang skyld et byggeprogram der kunne bruges til noget.

Med venlig hilsen Leif Tvede


! Hej Leif

Ja, Fermacell kan godt bruges i en træbåd og den kan også males med vådrumsmaling. Men du skal være opmærksom på den særlige situation med kondensfugt i både der jo er vanskelige at ventilere på den udvendige side. Jeg har ikke meget forstand på både, men jeg vil umiddelbart mene at det er bedst at få fjernet al råddent træ. I huse kan man stoppe råd med Bor.

Lars

Gulvkonstruktion

? I jeres seneste udsendelse viste I et eksempel på en konstruktion med et flydende trægulv på Termisol. I fortalte blot ikke hvilke former for trægulv der kunne anvendes. Er et 14 mm. renoveringsgulv nok eller skal vi op noget tykkere?

Hvis man vil sikre en yderligere stabilitet i konstruktionen kunne man så forestille sig at det var bedre at lægge to eller tre lag forskudt Termisol, fx. 3 x 5 cm. således at pladerne ikke sætter sig og piver ved betrædning?

Endelig nåede jeg ikke at opfatte producentnavnene på fibergipspladerne og på hørisoleringen. Kunne i evt. oplyse disse?

Med venlig Hilsen Steen


! Hej Steen

Jeg har selv lagt plankegulve på 18 mm. og opefter. Jeg vil anbefale at spørge den konkrete gulvproducent. Ved lægning af tynde gulve kan man eventuelt lægge en plade under. Det er ikke nødvendigt at lægge flere lag forskudt. De fibergipsplader vi har med i programmet er fra Fermacell, www.fermacell.dk, og hørren er fra Dansk Naturisolering.

Lars

Skimmelsvamp i Hørisolering

? Hej Lars

Hvordan med Skimmelsvampe i Hør isoleringen, og vil man kun bruge den i indvendige væge, eller bruges den også i yder mure?

Ulla


! Hej Ulla

Hørisolering kan både bruges i yder- og indervægge. Alle konstruktioner som er korrekt udført er for "tørre" til at skimmel o. lign. kan trives.

Lars

Tagrende og miljø

? Du nævner 3 tagrende materialer: Plast, Zink og stål (her i prioriteret "miljøvenlig" rækkefølge).

Kan du fortælle hvor vil du placere kobber-render i den sammenhæng?

Iøvrigt et interessant program om et godt emne.

Mvh Martin


! Hej Martin Kobber er et større miljøproblem end Zink. Jeg synes ikke der findes en endelig facitliste på rækkefølgen, dog vil jeg mene at plasten står godt så længe den bliver indsamlet og genanvendt efter endt brug. Der er også det problem at genbrugsstofferne kun kan udgøre en vis procentdel i nye produkter, så engang når de indsamlede affaldsmængder kommer op i en vis procentdel af nyproduktionen, kan affaldet ikke genanvendes. Stålrenden står godt i ikke aggressive miljøer hvor holdbarheden er rimelig og der er velfungerende genbrugssystemer. Der bruges mange ressourcer ved fremstilling af Zinkrenden og udvinding og oparbejdelse af zink er ikke noget af det menneskeheden bør være mest stolt af når vi snakker miljø (men det er sgu flot på visse ejendomme).

Kobber er ligesom zink og herudover er det et tungmetal som konstant afgiver problemer til miljøet.

Så skal vi have en tagrende på huset har vi et miljø/arkitektur-dilemma.

Lars

Annonce


Sidevisninger siden 1. august 2021: 1514.

D'bedre - byg med omtanke
Kontakt os
Sitemap
D'bedre er udgivet af Power Media Production ApS
© 2003-2022, alle rettigheder forbeholdes.
Vi anvender kun web-serverens nødvendige cookies.
Vi gemmer ingen data.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google's annoncer og YouTube video.
Web-design © PMP Group - version: 12-08-2021.