Spørgsmål til Lars Jørgensen | D-bedre.dk
D'bedre - byg med omtanke
   ≡ 


 
Spørgsmål til Lars Jørgensen
om det at bygge med omtanke
og med hensyntagen til miljøet

For at indsnævre søgning, kan der indtastes indtil 3 søgeord, adskilt af mellemrum
- eller vis alle spørgsmål og svar.

Annonce

Viser 10 tilfældige spørgsmål...

Isolering

? Jeg kom desværre lidt sent ind i programmet, zappede for meget rundt før jeg fandt ro på “kanal” 4.

Det jeg så var godt, og jeg glæder mig til at se mere.

Mit spørgsmål er følgende.

Vi har et dejligt 176 års gammelt hus med stråtag. Loftisoleringen består af nogle bunker med glasuld, lidt strå, gammelt seletøj, nogle gamle døre, og lignende.

Jeg vil gerne efterisolere loftet, men vil helst ikke pakke det fine gamle hus ind i plastic, hvilket jo ifølge det jeg har lært er nødvendigt for ikke at få kondens ophobninger i glas / stenulds isolering.

Er det muligt at isolere loftet med andet end sten / glasuld, i givet fald hvilke materialer, og er det “godt” i henhold til brandsikkerheden.

Jeg kunne bl.a. forestille mig muslingeskaller, de støver ikke, og giver ikke særlig god grobund for muse og rotte kolonier. Jeg har bare ikke kunne finde noget om loft isolering og muslingeskaller.

Kan i hjælpe mig.

Hilsen Per.


! Hej Per

Ifølge rapporten “Bygningsdele med celluloseuld og høruldö fra brandteknisk institut og Bygge og miljøteknik er der ingen problemer med at bruge papir eller hørisolering på dit loft af brandmæssige årsager. Med hensyn til mus og rotter er hør og papir i hvert fald ikke dårligere end mineraluld, men det kan selvfølgelig også være slemt nok. Lecanødder, Perlite og som du foreslår muslingeskaller kunne være alternativer. Lad muslingerne “lugte af” inden du lægger dem op og Perliten kan eventuelt “bindes” med lidt cement i toppen så de ikke flyver rundt.

Lars

Gule og røde mursten?

? Hej Lars!

Jeg sætter min lid til at du kan give mig et seriøst svar på mit spørgsmål. Det er noget jeg har gået og tænkt over en del år, dog uden at kunne få et tilfredsstillende svar.

Rigtig mange facader er lavet af røde mursten. Hvis man så drister sig om for at kigge på bygningens bagside, opdager man tit at den samme bygning er beklædt med gule mursten på bagsiden! Hvorfor det? Og hvad er egentlig forskellen på en gul og en rød mursten?

Jeg håber virkelig du kan hjælpe mig.

Mvh Stine Boa


! Hej Stine

Man brugte de dyre og fine røde sten mod gade, så huset præsenterede sig flot mod gaden, og de gule billigere sten mod gården, hvor "kun" beboerne kom.

Lars

Bræddebeklædning

? Jeg ved ikke om i har været inde på dette under udsendelserne, men jeg har ikke fået det med hviken træsort er bedst at beklæde husets klimaskærm med?

I dette tilfælde skal træværket males sort, så spørgsmålet går ogse på hvilken form for maling der egner sig bedst, rent miljømæssigt. Det skal nævnes at huset er beliggende i et aggresivt miljø, helt ned til vandet?

På forhånd tak, Rune


! Hej Rune

Hvis du vil have en god Skandinavisk beklædning vil jeg foreslå gran eller lærk, som siges at holde ca. 40 år ude i det danske vejr uden behandling. Hvis beklædningen får en linolie/trætjære behandling eller lignende øges holdbarheden væsentligt. Du skal være opmærksom på at der er stoffer i træet der kan reagere aggressivt på søm/skruer, så det er vigtigt at du sikrer dig når du køber søm/skruer at de kan holde til den valgte træsort.

Lars

Isolering af kælder

? Hej

Jeg har lige købt et dejligt hus fra 1950. Huset er med høj kælder (205cm indv. lofthøjde) hvor ca. 130 cm er under terræn. Hvordan isoleres kælderen bedst?

Jeg kan informere om at der ingen synlige tegn er på fugt, selvom huset ikke er specielt vedligeholdt de sidste 10 år.

mvh Martin


! Hej Martin

Jeg kan ikke give dig et konkret råd uden at kende de faktiske forhold hos dig, men for mig at se kan du enten isolere fundamentet udvendigt med EPS (se hos www.jackon.dk (Thermisol)) eller indvendigt med det samme i en væg uden reglar.

Lars

Rotter og mus

? Hvordan er det med rotter og mus i papiruld og hør som isolering på loftet og vægge.

Er papir uld ikke et godt redematriale?

Hvad gør man?

Poul Erik


! Hej Poul Erik

Der kører et forsøg på Århus universitet vedrørende rotter og mus i hør- og mineraluldsisolering og den foreløbige melding er at dyrene ikke foretrækker det ene produkt for det andet. Jeg har selv brugt papir i mange år og har faktisk aldrig fundet reder i papirisolering - måske er det tilsætningsstofferne de ikke kan lide. Aviser som sådan er jo et meget attraktivt redemateriale.

Lars

Stabilisering af ler

? I 10 år har jeg arbejdet i Congo med CINVA RAM (hånd)presser og har eksperimenteret med cement stabiliserede sten som alternativ for den alt for energikrævende røde mursten.

Vi har bygget flere huse med det materiale (på størrelse med munkesten) som har store fordele over soltørrede sten og koster væsentlig mindre end de ellers hyppigt anvendte cementblocks.

Har man forsøgt at lave stabiliserede sten i Danmark?

Gerrit


! Hej Gerrit

Lerstensfabrikken Aps i Ringsted (Per Sørensen tlf 26 34 65 15) har foretaget enkelte forsøg med det, men har foreløbig ikke haft en egentlig produktion, og der er en hollænder der har produceret stabiliserede lersten til et byggeri i Mariager. Arkitekt var Tegnestuen Vindrosen i Sorø.

Lars

Lersten

? - Kan lerstenen bruges som klimaskærm - og hvis ja - hvilke efterbehandlinger kan anvendes?

- Kan lerstenen bruges som bærende mur i énfamiliehuse?

- kan lerstenen bruges som BS konstruktion?

Mvh. Jakob


! Hej Jakob.

Svaret er ja til alle dine spørgsmål.

Man kan pudse sin lervæg med lermørtel eller med hydraulisk kalkmørtel og herefter kan den kalkes eller males med silikatmaling.

Lars

Tagrender

? Hej Lars,

Fin udsendelse men men - bliver pvc ikke nedbrudt af solens ultaviolette stråler?

Hilsen holger.


! Hej Holger.

PVC`en gør plastrenden modstandsdygtig overfor lyset, uden den ville renden ikke kunne holde så længe.

Lars

Radon gas og 10 cm flamingoplader

? Kære Lars

Tak for jeres udmærkede program. Jeg er netop ved at totalrenovere badeværelse i sommerhus fra 1973, da der har været fugt og myrebo i en del af træværket. Jeg er blevet anbefalet at grave hele flise/beton, lecakugle og gruslaget op og derpå grave yderligere 30 cm ned i jorden. Dette har jeg nu gjort, hvorefter jeg vil hælde ca. 30. cm stampet stabilgrus, 22 cm blandet thermisol og allerede indkøbte 10 + 2 cm flamingoplader (er det ok at anvende disse allerede indkøbte flamingoplader?), sætte et armerings gitter op og lade mureren støbe et ca. 10cm betongulv med 3 cm afretningslag. Jeg vil opsætte 15 mm Fermacell fibergibsplader i ét lag på væggene direkte oven på trækonstruktionen, som har en 30 cm afstand mellem lægterne og isolere inden i væggen med 5cm tykke rockwool måtter. Lyder denne fremgangsmåde fornuftig? Hvad gør jeg for at slippe for Radon gas udslip fra gulvet i badeværelset?


! Kære Steen

Din plan lyder umiddelbart meget fornuftig. Jeg ved ikke hvad dine allerede indkøbte flamingoplader kan klare trykstyrkemæssigt eller hvor gode de er til at stoppe opsivende fugt (kapillarvirkning). Det må leverandøren kunne oplyse. Hvis betonlaget er lavet rigtigt kan det holde radongasserne nede. Du kunne eventuelt isolere med hør.

Lars

Hulmursisolering

? Hvilket materiale vil du anbefale til hulmursisolering? Der er tale om et hus fra 1929 men en halvandenstens mur. Udvendigt er huset pudset op. Er der mulighed for at der opstå nogle problemer efter en hulmursisolering - f.eks. frostsprængninger?

Venlig hilsen Mads


! Hej Mads

Jeg synes det er en god ide at hulmursisolere huset, men det er vigtigt at facaderne er tætte mod slagregn, så hvis pudsen er i orden skulle du ikke have problemer. Det er bedst for huset at overfladebehandlingen er diffusionsåben, altså gerne kalk, indfarvet mørtel, cempexo, silikat maling eller lign, men ikke plastikmaling. Jeg vil anbefale papirisolering hvis det er en god mur og genbrugsflamingo hvis den ikke er helt god.

Lars

Annonce


Sidevisninger siden 1. august 2021: 1513.

D'bedre - byg med omtanke
Kontakt os
Sitemap
D'bedre er udgivet af Power Media Production ApS
© 2003-2022, alle rettigheder forbeholdes.
Vi anvender kun web-serverens nødvendige cookies.
Vi gemmer ingen data.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google's annoncer og YouTube video.
Web-design © PMP Group - version: 12-08-2021.